Úvod > Články > Jak na fotky se smartphonem, aneb sedm tipů od fotografa

Jak na fotky se smartphonem, aneb sedm tipů od fotografa

Používáte k focení svůj chytrý telefon? Rádi byste svou techniku vylepšili, ale nějak netušíte jak? Máme pro vás sedm tipů od profi fotografa, jak pořídit tu nejlepší fotku na svém chytrém telefonu.

Jak na fotky se smartphonem, aneb sedm tipů od fotografa

Začátek nového roku je zde a před námi jistě plno nových zážitků. Proč se tedy pořádně nepřipravit a nepodívat se na způsoby, jak co nejlépe všechny tyto výjimečné momenty zachytit? Řada z vás pravděpodobně našla pod stromečkem i nový smartphone, a tak je nasnadě si oprášit pár tipů, jak pořídit tu nejlepší a nejoriginálnější fotku.

Profesionální fotograf Cole Rise, který je sám autorem několika instagramových filtrů, představil prostřednictvím Daily MailOnline svých sedm tipů, jak co nejlépe zachytit výjimečný okamžik pomocí chytrého telefonu. Kteréže tipy to tedy jsou?

Prostudujte, co všechno foťák umí

Prvním krokem k dokonalé fotografii je jistě řádné nastudování, co všechno vlastně fotoaparát v chytrém telefonu umí. Jednotlivé přístroje se od sebe liší, a proto se jistě vyplatí předem prozkoumat, co nabídka v nastavení fotoaparátu skrývá. Když vám nejde fotka vyfotit běžným způsobem, můžete dát na radu Cola Rise a zkusit třeba funkci HDR (High Dynamic Range – vysoké dynamické zobrazení). V tomto případě je výsledná fotka vytvořena z několika různě naexponovaných dílčích snímků. To oceníte především v různých světelných podmínkách.

Vnímejte prostor v širším rozměru

Druhým krokem k dokonalé fotografii je pečlivé vnímání věcí, které se chystáte fotit a okolí kolem nich. Jednoduše řečeno, nad fotkou přemýšlejte a jen tak bezmyšlenkovitě nemačkejte spoušť. Fotografie mají vyprávět příběh. Co ta vaše řekne?

Volte správné aplikace

Ano, App Store i Google Play jsou plné nejrůznějších aplikací na úpravu fotek, ale ne všechny zaručí úspěch. Sám Cole doporučuje aplikace jako je VSCO a Snapseed, které nabízejí stylový design a snadné editační nástroje.

Experimentujte

Pravidlo číslo čtyři říká, jděte proti proudu. Co se tím konkrétně myslí? Aplikace nabízejí nepřebernou škálu funkcí a návodů, jak je použít. Ale nikde není psáno, že se toho musíte na sto procent držet. Profesionální fotograf Cole Rise doporučuje zkoušet tyto nástroje úplně jiným způsobem, než k čemu jsou předurčené a navrhnuté. Můžete být kreativní a díky tomu vytvořit naprosto nevšední fotku.

Hledejte netradiční úhel pohledu

Dalším, pátým tipem je vyfotit fotografii z netradičního úhlu. Již nestačí stát rovně a jen mačkat spoušť. Dívejte se na věci jinak, netradičně. Pokud to situace bude žádat, klidně si na něco vylezte nebo naopak se více sehněte, jděte do podřepu nebo si dokonce lehněte. Určitě tím získáte zajímavější pohled a váš obrázek ozvláštníte. Nebude to prostě nuda, kterou fotí všichni ostatní.

Filtry s rozumem

Předposlední tip se zaměřuje na používání filtrů. Cole Rise doporučuje, abyste to s filtry moc nepřeháněli. Snažte se stále o originalitu a autenticitu místa. Není nutné na jednu fotku použít všechny filtry, které máte k dispozici, méně někdy znamená více.

Sdílejte fotky uvážlivě

A poslední, neméně důležitý tip se váže na samotné sdílení vašich fotografií. Ať už je dáváte na Facebook nebo Instagram i zde platí, že méně je více. Buďte uvážliví. Nepřehlcujte své profily denně haldou nic neříkajících fotografií.

Co myslíte, přišel Cole Rise s něčím průkopnickým nebo výše zmíněné tipy od profíka máte již dávno zmáknuté a běžně je používáte?

Co závěrem?

Když už tedy svoji dokonalou fotku máte pořízenou, nenechte ji zapadnout mezi ostatní elektronicky archivované obrázky. Nyní si ji můžete okamžitě i sami lehce vyvolat. Pokud si pořídíte například novou kompaktní tiskárnu HP Sprocket, kterou jsme vám již představovali, můžete si užít zábavu a hned si i pořízenou fotku vytisknout. A to kdekoliv. Přejeme vám plno krásných zachycených momentů.

19. 1. 2017

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 199 Kč

Přečtěte si také

 

Zprávy v českých rádiích nově čte AI hlasatelka

Posluchači rádií Expres FM a Classic Praha se dočkali nové hlasatelky zpravodajství. Místo živé moderátorky jde o...

11. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Tennessee přijalo zákon na ochranu hudebníků před umělou inteligencí

Guvernér státu Tennessee podepsal zákon, jehož cílem je chránit umělce včetně hudebníků před umělou inteligencí.

5. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

4. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek