Úvod > Články > Víte co je ADSL?

Víte co je ADSL?

Víte co je ADSL?

Co vlastně znamená zkratka ADSL? Vznikla z anglického Asymmetric Digital Subscriber Line, v češtině se často nazývá asymetrické připojení. V současné době je ale nejčastější užitý název DSL. Vyznačuje se vyšší rychlostí přenášených dat k uživateli než je rychlost odcházející od uživatele směrem do internetu. Neboli download je vyšší než upload. Většině uživatelů tento typ připojení vyhovuje už z toho důvodu, že více dat stahují než odesílají.

Rychlost internetuV České republice byla služba uvedena na trh společností Telefónica O2 již v roce 2003. Od té doby používaná technologie i přenosová rychlost dospěla skutečně mílovými kroky. Je to skoro nedávno, co Telefónica O2 informovala své zákazníky, že od ledna 2006 mohou díky zrychlení stahovat přes ADSL data s rychlostí 4 Mbit/s oproti dnešním 40 Mbit/s, jako tarif má internet Aktiv.

Původně byla služba určena výhradně pro uživatele pevných linek. Bez pevné linky nebylo možné službu provozovat. Zákazník tak musel využívat pevnou linku a platit hlasový tarif, i když ho ve skutečnosti nepoužíval. Tato skutečnost doznala změny až po dlouhých šesti letech. Teprve v roce 2009 bylo zákazníkům umožněno užívat internet ADSL bez nutnosti platit hlasový tarif. Výrazně tím poklesla cena připojení, ale zároveň tím poměrně rychle začalo ubývat pevných linek. Díky další změně, která finančně zvýhodnila uživatele ADSL i pevného hlasového tarifu, se úbytek pevných linek zpomalil.

Užívaná technologie se postupem času měnila. Díky tomu se zvyšovala vzdálenost od ústředny, do které je možné službu aktivovat. Čím blíž jste k ústředně, tím budete mít vyšší rychlost a naopak. Z původních 3,8 km je hranice nyní na 8,2 km.

Vaše vzdálenost vyhovuje, telefonní zásuvku doma máte, ale ADSL vám zřídit nejde? Samozřejmě i dnes existují důvody, kdy poskytovatel službu nemůže zřídit. Většinou jsou technického charakteru.

Slečna surfuje na ADSLPodívejme se nyní na některé z nich. Prvním důvodem může být to, že na ústředně není volný DSLAM. To je zařízení, které je pro připojení služby ADSL nezbytné. Pak nezbývá než čekat pokud se neuvolní některý ze stávajících (například zrušením služby u jiného uživatele ve stejném místě) nebo na rozšíření DSLAMů na ústředně.

Častým důvodem je také technický stav sítě. Špatné, zastaralé či nekvalitní vedení zřízení ADSL služby také vylučuje. V minulosti se na zvýšení kapacity vedení pro hlasové služby využívaly podvojné linky nebo sdružovací zařízení PCM. V některých případech novější vedení dovolí tyto sdružovače odstranit, a díky přímému a volnému páru drátů v kabelu službu aktivovat. Bohužel i dnes existují místa, kde to síť stále neumožňuje.

V dnešní době využívá připojení přes ADSL nebo VDSL většina domácností v České republice. Její hlavní výhodou je dobrá dostupnost, velké pokrytí území telefonní sítí a velmi přijatelná cena v poměru cena/výkon.

Pořiďte si i vy domů ADSL internet za tu nejvýhodnější cenu!

26. 9. 2012

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek