Úvod > Články > Je budoucnost měst ve Smart Cities?

Je budoucnost měst ve Smart Cities?

21. století je stoletím měst. Dnes v nich žije kolem 4 miliard lidí a tato skutečnost vede k tomu, že samosprávy a vědecké a další instituce se zamýšlejí nad tím, jak život ve městech vylepšit. Chytré město je především „udržitelným městem”, jehož posláním je zvýšit kvalitu života městských obyvatel v celé řadě oblastí.

Je budoucnost měst ve Smart Cities?

Jedná se například o využívání nových technologií a systémů pro řízení a rozhodování, strategické plánování, zlepšení kvality prostředí a spotřeby zdrojů a využití moderních technologií při správě a rozvoji města. Spadá do toho ale také péče o území, energetika, doprava, životní prostředí, vzdělávání, zdravotní a sociální péče a bezpečnost.

Chytrá města se začínají rozvíjet i v České republice, i když oproti světu stojíme teprve na začátku a týká se to jen několika měst. Praha přijala v souvislosti s přípravou na programovací období EU strategii SMART Prague 2014–2020, jedním z dalších projektů je Smart City Písek, který se snaží o zavedení moderních informačních technologií do každodenního chodu města. Hlavními partnery tohoto projektu jsou Město Písek, Technologické centrum Písek, Dopravní fakulta ČVUT Praha, Schneider electric CZ, E.ON a Česká spořitelna. Hlavní komunikační platformou projektu bude bezdrátová technologie IQRF, pomocí které by se měl zvýšit komfort obyvatel města Písek dynamickým ovládáním křižovatek, chytrým řízením veřejného osvětlení či navigačním systémem na veřejná parkoviště.

Koncept Smart Cities v různě modifikované podobě uplatňují při spolupráci s městy i velké společnosti, jako například IBM (Smarter Cities v rámci strategie Smarter Planet), Microsoft (City Next), ATOS (My City) a další. Zatím však spíše jinde ve světě než u nás.

A jak působí iniciativa chytrých měst na evropské scéně?

EUROCITIES je sdružením evropských měst, do kterého se od svého založení v roce 1986 zapojilo více než 130 velkých evropských měst a dalších 40 partnerských měst a organizací, celkem z 35 zemí (z ČR jsou členem Brno, Ostrava, Plzeň a Praha). Tematické otázky jsou řešeny v hlavních skupinách nazývaných Forums. Z podnětu Manchesteru a dalších aktivních měst vznikla v roce 2009 další iniciativa, tak zvaná Zelená digitální charta, ke které se připojilo již 44 signatářských měst, mezi nimi i Praha. Charta zdůrazňuje úlohu měst a jejich vzájemné spolupráce při realizaci cílů podle priorit a politik EU v oblasti využití informačních a komunikačních technologií, energetické efektivity, kvality životního prostředí a ochrany klimatu.

Do roku 2050 se podle odhadů Evropské unie počet obyvatel žijících ve městech ještě zdvojnásobí. Narostou nároky na prostor, dopravu i na dodávky energií a města se proto budou muset připravit na výzvy, které s sebou tento vývoj přinese. Smart Cities tedy každopádně budou mít v dalším vývoji urbanismu zelenou.

14. 10. 2016

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Zprávy v českých rádiích nově čte AI hlasatelka

Posluchači rádií Expres FM a Classic Praha se dočkali nové hlasatelky zpravodajství. Místo živé moderátorky jde o...

11. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Tennessee přijalo zákon na ochranu hudebníků před umělou inteligencí

Guvernér státu Tennessee podepsal zákon, jehož cílem je chránit umělce včetně hudebníků před umělou inteligencí.

5. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

4. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek