Úvod > Články > Češi si neumí představit dovolenou bez internetu

Češi si neumí představit dovolenou bez internetu

Odpočinek, vypnutý telefon a minimální přístup ke všem vymoženostem. Představuje si tak ideální dovolenou? Pokud jste odpověděli ano, jste jedni z mála. Devadesát procent Čechů během dovolené preferuje nebo dokonce i vyžaduje přístup k internetu. Vyplývá to z průzkumu společnosti ESET a Seznam.cz.

Češi si neumí představit dovolenou bez internetu

Pro 17 % účastníků průzkumu je důležité, aby mohli být na dovolené online. Celkem 73 % dotázaných připojení k internetu vítá, ale není to ně prioritní a odpočinout si od internetového světa chce pouze 10 % účastníků průzkumu.

Dlouhodobě sledujeme vzestupnou tendenci při používání zařízení s přístupem na internet během dovolené a je to logické. Hledáme restaurace, dopravní spojení, turistické informace a podobně. Pro určitou věkovou kategorii je rovněž důležité mít neustále k dispozici přístup na sociální sítě,“ hodnotí výsledky průzkumu Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti ESET.

Podle průzkumu se na dovolených uživatelé připojují nejčastěji přes chytrý telefon (70 %), méně přes notebook (34 %) a tablet (22 %).

Myslete na bezpečnost

Při používání internetu je vždy důležitá bezpečnost. Skoro dvě třetiny respondentů se během dovolené alespoň jednou připojí k veřejné Wi-Fi síti. Z nich však každý pátý uživatel nepoužívá žádný antivir.

Dalším rizikem je, sdílení fotografií na internetu v průběhu dovolené. Třetina dotázaných využívá internet v zahraničí převážně pro sdílení fotografií na sociálních sítí.

Z pohledu bezpečnosti je sdílení zážitků přímo z dovolené problematické. Nehledě na to, že mnohé informace například o místě pořízení obrázku jsou umístěny přímo v souboru fotografie, rizikové je především chování uživatelů. Pokud takto potenciálním útočníkům na relativně veřejných sociálních sítích říkáme, že zkrátka nejsme doma, zvyšujeme tím riziko krádeže či vloupání“ upozorňuje Dvořák.

Překvapivým zjištěním také je to, že více než třetina dotázaných se během dovolené přihlásí k internetovému bankovnictví.

Bezpečnostní doporučení společnosti ESET

Fotografie je vhodné veřejně sdílet až po dovolené, nikoliv během ní. Pozornost věnujte rovněž tomu, kam nahráváte snímky vašich dětí. Neumísťujte je na veřejná úložiště, kde k nim má přístup kdokoliv a může fotografie zneužít.

K používání internetového bankovnictví přistupujte s rozmyslem. Pokud je to nutné, zkontrolujte si důvěryhodnost digitálního certifikátu stránky bankovnictví – nejčastěji v podobě zeleného zvýraznění či podbarvení adresního řádku prohlížeče. Pokud to vaše banka umožňuje, používejte dvoufaktorovou autentizaci.

Používejte kvalitní antivirové nástroje a to jak ve vašem přenosném počítači, tak i u vašeho tabletu či chytrého telefonu, využívají-li operační systém Android. Zvažte nástroje, které vám pomohou v případě ztráty či krádeže vašich zařízení.

2. 7. 2016

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Zprávy v českých rádiích nově čte AI hlasatelka

Posluchači rádií Expres FM a Classic Praha se dočkali nové hlasatelky zpravodajství. Místo živé moderátorky jde o...

11. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Tennessee přijalo zákon na ochranu hudebníků před umělou inteligencí

Guvernér státu Tennessee podepsal zákon, jehož cílem je chránit umělce včetně hudebníků před umělou inteligencí.

5. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

4. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek