Úvod > Články > Apple představil nové verze operačních systémů

Apple představil nové verze operačních systémů

V pondělí se konala keynote konference WWDC 2016 firmy Apple. Společnost představila nové operační systémy pro všechny své platformy.

Apple představil nové verze operačních systémů

WatchOS

Nová verze operačního systému watchOS 3.0 umožní oproti předchozí verzi sedmkrát rychlejší spuštění aplikací. Hodinky vám budou samy vybírat oblíbené aplikace. Pokud se například každé ráno díváte na výsledky fotbalových zápasů, aplikace se sama zapne na pozadí, načtou se data a až když aplikaci otevřete, bude již vše načtené.

Nově bude také možné, pomocí tlačítka na straně, přepínat mezi spuštěnými aplikacemi. Pokud tlačítko podržíte pár vteřin, hodinky vytočí tísňovou linku.

Na hodinkách bude nově dostupná i možnost rychlých odpovědí na zprávy. Pokud se vám žádná připravená odpověď nehodí, můžete na zprávy odpověď pomocí psaní písmen na displeji.

WatchOS 3 - psaní zpráv

Jelikož nejoblíbenější funkcí hodinek je měření aktivity, Apple se rozhodl vytvořit novou aplikaci, kde se uživatelé mohou spojit s ostatními a sdílet své dosažené výsledky. Společnost se také zaměřila na aplikaci pro vozíčkáře.

Další novinkou je aplikace Breathe, která je určena pro relaxaci a snížení stresu pomocí hlubokého dýchání. Všechny novinky týkají se watchOS budou dostupné na podzim ve finální verzi.

WatchOS 3

TVOS

Nová verze operačního sytému čeká i Apple TV. Zástupci Applu zmínili, že v Apple TV už je dostupných 1 300 kanálů a 6 000 aplikací.

Filmy v TV bude možné vyhledávat pomocí asistenta Siri pouze hlasem, vyhledávání bude fungovat i na YouTube.

Filmy v tvOS

MacOS

Operační systém mac OS X se přejmenoval na macOS, všechny platformy Applu jsou tak pojmenované stejným způsobem.

Nová verze operačního systému ponese název Sierra a bude dostupná letos na podzim. Apple se zde soustředil hlavně na provázanost s iOS, přehlednou a funkčnost.

MacOS Sierra

Největší novinkou je přidání Siri, hlasového asistenta, na plochu počítače nebo notebooku. Oproti verzi pro iOS by Siri měla zvládnout mnohem pokročilejší dotazy.

Dále bude mít nová verze optimalizované úložiště. Staré soubory se budou přesouvat v plné kvalitě na iCloud a lokálně budou v nižší kvalitě nebo budou smazány.

Další novou funkcí u macOS je Apple Pay při online placení. Na internetu si jednoduše vyberete co chcete koupit a přes TouchID nákup potvrdíte na iPhonu.

Novinkou je podpora PIP, obrazu v obraze pro video. Díky PIP si můžete video zmenšit a můžete si například pustit klip a zároveň si přečíst e-maily. Zmenšený obraz videa můžete libovolně přesouvat i měnit jeho velikost.

MacOS také nabídne funkci Auto Unlock, automatické odemykání iMacu nebo MacBooku pomocí Apple Watch.

iOS 10

Největší změny čekají pochopitelně mobilní systém iOS. Nové funkce by měly usnadnit a zpestřit používání iPhonu a iPadu. Novinek jsou stovky, ukážeme si jen nejdůležitější z nich.

Operační systém mírně mění vzhled. Notifikace na uzavčené obrazovce vypadají jinak a lze u nich používat 3D Touch gesta, například pro rychlou odpověď. Všechny notifikace půjdou také nově mazat najednou.

iOS 10 notifikace

Vylepšená bude i asistentka Siri, která bude dostupná i vývojářům třetích stran. Asistentku tak bude možné naučit spoustě dalších příkazů. Přes Siri bude možné také například posílat zprávy na WhatsAppu, objednat taxi přes Uber apod.

Siri také bude využívat více informací o vás. Dokáže napsat polohu, kde se nacházíte a další. Aplikace bude nově také rozpoznávat obličeje na fotografiích, analyzovat vyfotografované objekty a díky tomu bude automaticky tvořit jednotlivá alba.

Vývojářům budou také dostupné Apple Mapy, které budou mít upravenou navigaci a vyhledávání. Zcela nová bude také aplikace Apple Music, která by měla být přehlednější.

Novou aplikací je Home, která se bude díky propojením se Siri starat o vaši chytrou domácnost.

Aktualizován bude i iMessages, který bude podporovat třeba i náhledy odkazů. Uvidíme tak náhledové obrázky i videa. Přes iMessages bude také možné posílat peníze, objednávat jídlo a využívat další služby. 

Další novinkou je práce se smajlíky. Z napsaného slova jednoduše uděláte jedním kliknutím smajlíka. Ve zprávách bude možné i kreslit a používat různé efekty. Zprávy budou také koncově šifrované kvůli bezpečnosti. Operační systém bude stejně jako ostatní dostupný na podzim.

iOS 10 smajlíci

15. 6. 2016

Témata

AppleiPhone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Americká vláda obvinila Apple ze zneužívání svého postavení na trhu se smartphony

Administrativa prezidenta Bidena obvinila Apple za to, že údajně využívá svého postavení na trhu s chytrými telefony...

27. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

20. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Apple umožní stahování aplikací pro iOS přímo z webu vývojářů

Apple otevřel vývojářům další možnost, jak distribuovat své aplikace pro iOS. Nově si je uživatelé v EU mohou...

18. 3. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek