Úvod > Články > ADSL již 11 let v Čechách

ADSL již 11 let v Čechách

Prostřednictvím technologie ADSL se v České republice můžeme připojit již 11 let. První nabídky od Českého Telecomu, dnešní Telefóniky, i dalších poskytovatelů se začaly objevovat na přelomu února a března roku 2003.

ADSL již 11 let v Čechách

Nástup ADSL se ani tehdy neobešel bez problémů. V roce 2002 Telecom spustil ADSL pod značkou IOL Platinum. Ceny této společnosti se v porovnání s dnešními mohou zdát více než přemrštěné. Služba, která se objevila koncem června, byla velmi krátce po svém spuštění zakázána Českým telekomunikačním úřadem, který tímto způsobem vyhověl protestům tehdejších alternativních operátorů. Následovalo nabídnutí na přeprodávané ADSL operátorům. První smlouvy o přeprodeji operátoři s Telecomem podepsaly v únoru 2002. V březnu roku 2003 se začaly zřizovat první přípojky.

ADSL se od prvního pokusu, zakázaného IOL Platinum, lišilo cenou i omezením objemu. Nové ADSL nastoupilo na trh bez objemových limitů. Období bez limitu netrvalo příliš dlouho, jakmile byly naplno využívány první ADSL přípojky, sítě Telecomu byly předimenzovány a zátěž nezvládaly. V červnu roku 2003 se Telecom začal snažit o zavedení objemových limitů a snížení rychlosti po jejich vyčerpání. Zanedlouho společnost představila novou podobu ADSL s objemovými limity. Přesáhnutý limit nezpůsobil zpomalení, ale byl zpoplatněn. Situace vyvolala řadu negativních reakcí.

O rok později přišla změna v podobě omezování rychlosti. ADSL přestala zpoplatňovat data nad limitem v rámci FUP. Situace vedla ke vzniku vytáčeného ADSL, který byl zpoplatněn podle časové délky připojení. Zlepšení se zákazníci dočkali až v roce 2008, kdy Telefónika zrušila u ADSL objemové limity. Důvodem byla konkurence. Společnost UPC v té době již žádné limity neměla.

Začal boj o rychlost internetu. Nabídky již nebyly členěny podle objemu přenesení. Koncem roku vznikl koncept AžDSL. Nabízelo se pouze malé množství rychlostních variant, které byly definovány jako horní limity. Šlo o rychlosti „Až“, na ty ale koncový uživatel nedosáhl. V této době byl zaveden také nahý ADSL. Šlo o internet, který nevyžaduje souběh s hlasovými službami. Internet, který nemůže rozkládat náklady na místní smyčku mezi datové a hlasové služby.

Při pohledu na čísla můžeme usoudit, že v součtu všech přípojek má za celou dobu existence ADSL navrch Telefónika. Nejzásadnější pro ni byly roky 2004 a 2005, kdy společnost získala velký podíl na trhu. Koncem roku 2012 měla Telefónika O2 809 600 maloobchodních ADSL/VDSL přípojek. Ke konci roku 2013 se počet zákazníků služeb vysokorychlostního internetu meziročně zvýšil o 1,9 % na 919 tisíc.

25. 2. 2014

Témata

ADSLO2pevný internetrychlost internetuVDSL

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek