Úvod > Články > 5 technologií, které nutně potřebujeme, abychom změnili svět!

5 technologií, které nutně potřebujeme, abychom změnili svět!

Robert Bernard Shaw tvrdil, že: „Rozumný člověk se přizpůsobuje světu kolem sebe. Nerozumný se vytrvale snaží přizpůsobovat svět sobě. Proto veškerý pokrok závisí na nerozumných lidech.“ Je pět technologií, kterým tito nerozumní lidé málem už přišli na zoubek. A až se to podaří úplně, svět už nikdy nebude jako dřív.

1. Organický tisk

Na tisk z plastů používáme 3D tiskárny, ale mnohem lepší by bylo umět vytisknout jídlo. Pokud by se nám to podařilo a navíc za přijatelné ceny, byli bychom schopni lépe řešit globální hlad, snížit náklady na výrobu a odstranit potravinové nemoci. Aktivita v této oblasti naznačuje, že bychom mohli mít do roku 2030 něco, co připomíná replikátor ze Star Treku nebo Červeného trpaslíka. Ta samá technologie by s největší pravděpodobností zvládla vyrábět i léky. Organická tiskárna tedy může významně změnit naše životy k lepšímu.

Red Dwarf

2. Bioinženýrtví

Divize společnosti Google vypouští miliony biotechnických komárů, kteří odstraňují ty komáry, které přenášejí nemoci. I když to vypadá spíš na začátek nějakého apokalyptického filmu, biotechnické inženýrství by mohlo mít na životní prostředí obrovský dopad i v dobrém slova smyslu a pomohlo by vyřešit většinu chyb, které jsme jako lidstvo napáchali. Špatné by bylo, kdyby někdo vytvořil militarizované komáry. To bychom asi museli povolat Ironmana. 

Iron Man

3. Umělá inteligence

Tzv. AI salting není příprava na to sníst Ala solením, ale speciální technika učení, která přiměje umělou inteligenci (Artificial Intelligence) přemýšlet jako člověk. Je to v podstatě hlubinné zasvěcení do lidské psychologie. Pokud se podaří naučit počítače myslet víc jako člověk, budou při interakci s nimi efektivněji propojení. Teprve až nedokážeme rozpoznat rozdíl mezi člověkem a AI nebo bude mít AI stejnou empatii jako lidé, je úkol na 100 % dokončen. Otázkou zůstává, proč by se dokonalí tvorové mnohem chytřejší, než většina lidstva podrobovali naší vládě. Pak se taky může stát, že to dopadne jako ve Westworld. Ale kdyby to vyšlo, byl by to úžasný přínos.

AI

4. Ultracapacitorové baterie

Ultracapacitory lze okamžitě nabít, nemají teplotní problémy, které vykazují současné baterie a jsou mnohem lehčí, což zvyšuje jejich činnost ve vozidlech. Jejich životnost je navíc mnoohem delší, než je tomu u běžné baterie. Má to jediný háček: Nedokážou udržet energii po delší dobu. Ale některé vědecké studie poslední doby naznačují, že jsou blízko vyřešení tohoto problému. Baterie s takovými schopnostmi by pak byly obrovským krokem k udržitelnějšímu čerpání energií a pohodlnějšímu nabíjení automobilů. 

Baterie

5. Bezdrátová nabíječka

Ne, není řeč o procházce do lesa nebo podobně ezoterickém námětu. Už Nikola Tesla byl přesvědčený, že lze vysílat energii vzduchem. Možná měl svoje závěry od mimozemšťanů, ale pravdou zůstává, že auta, letadla, vlaky a osobní elektronika nepotřebující napájení je mnohem bezpečnější. Qualcomm pracuje na tzv. Halo technologii, která byla zpočátku určená autům, aby se mohla nabíjet tím, že jedou. Další takovou technologií je vynález společnosti WiTricity. Jde o bezdrátové nabíjení, které v současnosti využívá nejnovější notebook od Dell. Takže jen tak dál!

Dell

Všechny tyto vynálezy jsou úžasné, ale neměli bychom zapomínat ani na to, že pokrok nám někdy může spíš ublížit než nám pomoct. Pokud se stane jakýkoliv vynález nástrojem války, měli bychom zvažovat návrat k houpání na stromech. 

zdroj:http://www.technewsworld.com

28. 7. 2017

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 199 Kč
Cena za měsíc: 245 Kč

Přečtěte si také

 

Hit Kickstarteru: Robotická sekačka, která vám na trávníku nakreslí libovolné obrazce

Čínská společnost představila novinku, která sklízí celosvětový úspěch. Je jí YUKA – robotická sekačka s 3D viděním...

16. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Britská královská rodina zveřejnila upravenou fotku Kate, vévodkyně prý experimentovala s editem

Kensingtonský palác ke Dni matek zveřejnil viditelně upravenou fotografii vévodkyně Kate s rodinou. Za nevydařený...

14. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Digitální Marilyn Monroe: Na americké konferenci si můžete popovídat s legendou

Na právě probíhající technologické konferenci v americkém Texasu se představí digitální verze Marilyn Monroe...

11. 3. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek