Úvod > Články > Rychlost internetu v říjnu 2012

Rychlost internetu v říjnu 2012

Rychlost internetu v říjnu 2012

Již na začátku října jsme vás informovali o tom, jak se vyvíjí nárůst přenosové rychlosti u internetových služeb. Při jejich vyhodnocení jsme využili výsledky měření rychlosti všech zákazníků, kteří si měřili svoji přenosovou rychlost přímo na našem speedtestu. Svoji přenosovou rychlost si samozřejmě můžete změřit i vy a stát se tak dílem naší statistiky.

Měření rychlosti internetuV minulém měsíci září byly přenosové rychlosti ovlivněny především zrychlením VDSL technologie, se kterou přišla Telefónica O2. Jak se rychlosti vyvíjely, uvidíme nejlépe pokud porovnáme výsledky z obou měsíců.

Průměrná přenosová rychlost kabelového připojení se pohybovala v září na čísle 15,23 Mbit/s s rychlostí odesílání dat 2,42 Mbit/s. V říjnu bylo ale číslo nižší. Rychlost stahování se snížila na 13,95 Mbit/s, ale rychlost odesílání vzrostla na 2,57 Mbit/s.

Na druhém místě bylo opět ADSL připojení. Data uživatelé stahovali rychlostí v září 6,58 Mbit/s a v říjnu dokonce až 9,32 Mbit/s, odesílali v září 0,85 Mbit/s a v říjnu 0,89 Mbit/s. Došlo tedy k výraznému nárůstu rychlosti u DSL připojení. Navýšení rychlosti došlo pravděpodobně díky zrychlení technologie VDSL až na 40 Mbit/s. Nejrozšířenější Internet Optimal od O2 má nyní rychlost stahování až 20 Mbit/s. Zákazníci tak byli motivováni k přechodu z původní varianty ADSL na novější VDSL technologii.

Ve statistice následují opět uživatelé Wi-Fi připojení. Ti surfovali v září pouze rychlostí 3,93 Mbit/s zato v říjnu následuje velmi výrazný skok na rychlost 6,24 Mbit/s. Zajímavá byla ale rychlost odesílání dat z 2,16 Mbit/s na 2,92 Mbit/s.

Nejnižší výsledky byly zaznamenány u uživatelů mobilního internetu. Ti měli v říjnu k dispozici průměrnou rychlost na stahování 4,33 Mbit/s a odesílali data 0,73 Mbit/s.

Průměr je vytvořen výsledky od všech operátorů, kteří služby poskytují. Najdete zde zastoupené O2, Vodafone nebo T-Mobile s nejrychlejší 3G sítí, UPC i místní Wi-Fi poskytovatele.

Pro lepší porovnání vývoje v září a v říjnu, vám přinášíme přehlednou tabulku:

Typ připojeníZáří (upload)Září (download)Říjen (upload)Říjen (download)
Kabel2,42 Mb/s15,23 Mb/s2,57 Mb/s13,95 Mb/s
ADSL/VDSL0,85 Mb/s6,58 Mb/s0,89 Mb/s9,32 Mb/s
Wi-Fi2,16 Mb/s3,93 Mb/s2,92 Mb/s6,24 Mb/s
Mobilní broadband0,83 Mb/s3,35 Mb/s0,73 Mb/s4,33 Mb/s

Změřte si také svoji přenosovou rychlost pomocí našeho měření rychlosti internetu.

6. 11. 2012

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek