Úvod > Články > Rychlost DSL 100 Mb/s? Proč ne!

Rychlost DSL 100 Mb/s? Proč ne!

S pomocí vektorování je možné zvýšit rychlost přenosu dat přes DSL. Internetové připojení ADSL nebo také VDSL je využíváno mnoha českými zákazníky. Rychlost připojení je dostatečná, ale nijak převratná. Pomocí vektorování je možné na klasické měděné dvoulince zvýšit rychlost přenosu dat až na 100 Mb/s pro download a 40 MB/s pro upload.

Rychlost DSL 100 Mb/s? Proč ne!

Pro přenos dat na měděném vedení je nezbytná optimalizace. Jedná se o filtrování nebo stínění signálu, přenášeného ve vedení. V jednom kabelovém svazku bývá obvykle sto signálů, které se navzájem ruší. Vzájemné rušení mezi vedeními uloženými ve společném kabelovém svazku neumožňuje další zvyšování rychlosti přenosu technologie VDSL. Pomocí vektorování je však možné rušení odfiltrovat a maximalizovat tak rychlost DSL.

Důležité je se při odesílání a příjmu dat na různých DSL vedeních vyhnout formě přeslechu NEXT (Near End Crosstalk), který vzniká na přípojce v DSLAM (DSL Access Multiplexer). Uživatelé, kteří mají své přípojky nejblíže k DSLAM, mají k dispozici nižší frekvence. Signál je silnější a rychlost přenosu velmi dobrá. FEXT (Far End Crosstalk) neboli přeslech na koncovém bodu, který vzniká na cestě signálu od DSLAM, způsobuje vzájemné rušení v kabelovém svazku. Pro rušení typu FEXT se často využívá snížení rychlosti datového přenosu - u VDSL na úroveň 50 Mb/s pro download. V tuto chvíli je ale nejúčinnější obranou vektoring.

Vektoringem je označována metoda, kterou vymyslela společnost Alcatel-Lucent v roce 2010. V praxi se počítá s rušením vzniklým během přenosu signálu od DSLAM ke koncovému příjemci. O co během přenosu z DSLAM signál vlivem FEXT přijde, to je díky vektorování dopočteno zpět. Ke správné funkci vektorování je nutné DSLAM vybavit dvěma jednotkami. Vectoring Control Entity neboli VCE zajišťuje změnu výstupního signálu kvůli kompenzaci FEXT rušení. Úpravu odchozího signálu má na starosti precodér. Canceller pak dopočítává FEXT efekt příchozího signálu. Při navázání spojení získá VCE z routeru DSL informaci o zkreslení signálu, za které může FEXT. VCE zavede získané hodnoty do matice. Z té je pak jasné, pro které vedení a jakým způsobem se v prekodéru zkreslí výstupní signál tak, aby v pořádku doputoval k příjemci.

Vektorováním je možné získat nerušený signál pro každou VDSL přípojku. Tím pádem se navyšuje frekvence a rychlost přenosu dat. Rychlost downloadu dosahuje úrovně 100 Mb/s. Rychlost přenosu však i nadále závisí na vzdálenosti VDSL přípojky od DSLAM.

27. 5. 2014

Témata

ADSLO2pevný internet

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek