Úvod > Články > Předčasný odchod od operátora bude levnější

Předčasný odchod od operátora bude levnější

Novela zákona o elektronických komunikacích přichystala pro operátory mnoho změn. Kdy se podle ní začnou řídit a co to znamená pro nás, koncové uživatele?

Předčasný odchod od operátora bude levnější

Dne 8.8.2013 vstoupila v účinnost novela zákona o elektronických komunikacích, která pro operátory přinesla řadu změn. Jednou z nejvýznamnějších změn je usnadnění předčasného ukončení smlouvy na dobu určitou. Doposud bylo při takovém ukončení smlouvy nutné zaplatit částku rovnající se násobku minimálního měsíčního plnění, sjednaném ve smlouvě, a počtu měsíců zbývajících do konce platnosti smlouvy. Fakticky tak bylo takové ukončení smlouvy pro spotřebitele značně nevýhodné, protože zaplatil stejnou částku, jako kdyby službu využíval. Operátoři dostali čas k provedení změn ve svých smlouvách, a to do 6 měsíců od nabytí účinnosti zákona. Nejpozději v únoru 2014 tak budou moci všichni spotřebitelé využít změn, které novela zákona o elektronických komunikacích přinesla.

Podívejme se, jak vypadalo odstoupení od operátora doposud. Telefónika O2 poskytuje smlouvy na dobu určitou, s výpovědní dobou 1 měsíc. Na dobu určitou jsou závazky, vyplývající z objednání nějaké služby ze „Speciální nabídky“. A tam za porušení závazku následuje smluvní pokuta ve výši, kterou stanoví ceník či další smluvní materiály. Maximum je měsíční cena za služby. Zákazník tuto cenu musí zaplatit za tolik měsíců, kolik zbývá do konce smlouvy.

Dalším operátorem je Vodafone. Ten smlouvy na dobu určitou pro nefiremní zákazníky neměl doposud vůbec. Zavedl je až nedávno s novými tarify. Časový úvazek řeší tak, že se zákazníkem uzavírá Smlouvu o poskytování zvýhodněných. V ní počítá s možností předčasného ukončení poskytování služeb ze strany zákazníka. V takovém případě si účtuje smluvní pokutu ve výši plné ceny (vč. DPH) krát zbývající měsíce.

T-Mobile dlouho jako poslední z tuzemských operátorů neumožňoval jakékoliv předčasné ukončení smlouvy. Na tuto možnost přistoupil až v dubnu loňského roku, kdy přistoupil na odstoupení ze strany zákazníka ze smlouvy při doplacení 50% zbývajících závazků do konce smlouvy. Tedy doplacení poloviny zbývajících paušálů nebo doplacení poloviny hodnot minimálního měsíčního plnění do konce smlouvy. Od neděle 26. ledna 2014 bude vše jinak. Vstoupí v platnost nové všeobecné podmínky T-Mobile. Zákazníci uvázaní smlouvou budou moci dát T-Mobilu košem a bude je to stát výrazně méně než dnes. Pětinu současné pokuty. Znamená to, že maximální výše úhrady při předčasném ukončení smlouvy bude činit 20% zbývajících paušálů či minimálního měsíčního plnění a doplatek telefonu.

K 26. lednu vytvoří T-Mobile také datovou schránku, která se bude jmenovat T-Box a bude součástí elektronické samoobsluhy Můj T-Mobile. Jejím prostřednictvím bude informovat o uzavření smlouvy či o všech jejích změnách. Do T-Boxu dostane zákazník i informace typu zakoupení roamingového balíčku či o změně tarifu. Všichni uživatelé T-Mobilu by měli být na pozoru a schránku ve vlastním zájmu sledovat, protože T-Mobile považuje zprávy zaslané do T-Boxu za doručené okamžikem zaslání. Zprávy budou uchovávány půl roku.

Novela zákona o elektronických komunikacích vstoupila v účinnost v srpnu. V únoru už všichni operátoři budou muset podle této novely fungovat. T-Mobile jako první z operátorů implementoval změny do svých všeobecných podmínek a určil datum, kdy tyto podmínky vstoupí v platnost.

Podle tiskového mluvčího Telefóniky, společnost se změnami počítá a připravuje se na ně. O2 bude o nových podmínkách informovat své zákazníky nejpozději do 8. ledna 2014, tedy měsíc dopředu. Stejně tak Vodafone se změnami počítá a řádně se na ně připravuje.

9. 12. 2013

Témata

O2T-MobileVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

28. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Vodafone představil nové tarify pro podnikatele

Vodafone si připravil novou nabídku tarif pro živnostníky a firmy. Nabídne neomezená data, neomezené volání po celém...

20. 2. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek