Úvod > Články > Jak si vedl internet bez kabelu od O2 v našem redakčním testu?

Jak si vedl internet bez kabelu od O2 v našem redakčním testu?

Na trhu existuje řada poskytovatelů, které nabízejí nepřebernou škálu internetového připojení. Naši tři nejsilnější mobilní operátoři nyní přicházejí s další vylepšenou možností bezdrátového připojení, které je možné brát s sebou kamkoli. Primárně je určené jako "pevné připojení" na doma, ale můžete ho vzít s sebou i kamkoli jinam, kde je zásuvka 230 V a signál 3G či LTE. Dnes si máme možnost vyzkoušet Internet Optimal Air od společnosti O2.

Jak si vedl internet bez kabelu od O2 v našem redakčním testu?

Elegantní modem s velkým výkonem

Na první pohled je design modemu Huawei B315 elegantní a plochý, který vám v bytě ostudu neudělá. Modem je plochá bílá krabička, která má na přední straně ikonky signalizující indikátor napájení, indikátor síťového režimu, Wi-Fi/WPS, kontrolku LAN/WAN a indikátor síly signálu.

Modem Huawei B315 - přední panel

Zadní strana modemu obsahuje v jedné řadě port napájení, čtyři porty LAN (z toho jeden LAN/WAN), jeden USB port a port pro připojení telefonu. Naprosto dostačující množství. Rovněž zde nalezneme tlačítko reset. Na zadní straně je dále umístěn slot pro SIM kartu a port pro externí antény.

Modem Huawei B315 - pohled zezadu

Instalace modemu je velice jednoduchá. Stačí vložit SIM kartu (operátor již dodává vloženou) a modem připojit do elektrické sítě. Po krátké době se na modemu postupně rozsvítí jednotlivé ikonky. Pak už stačí jen v počítači, mobilu či tabletu zadat heslo k nově vytvořené W-Fi síti a užívat si surfování po internetu.

Součástí balení je mimo modemu a napájecího adaptéru i jeden kabel RJ45 pro propojení modemu s počítačem nebo třeba s televizí a přehledný návod.

Modem Huawei B315 - obsah balení

O2 Internet Air

Služba O2 Internet Air bohužel nenabízí neomezené surfování. Tarif zahrnuje chytrý datový limit 30 GB s možností surfovat rychlostí až 20 Mb/s. Chytrý limit se vztahuje jen na určitý provoz sítě. Na běžné surfování, posílání e-mailů či využívání sociálních sítí se limit nevztahuje. Tam můžete surfovat neomezeně celý měsíc.

Limit se ale vztahuje na stahování velkých souborů, streamování videa, P2P sítě a podobně. Po vyčerpání dat se rychlost internetu značně zpomaluje a je třeba další data za stejnou cenu buď dokoupit, nebo počkat do dalšího období, kdy se nám data obnoví.

Naměřené rychlosti

Při našem testu jsme bez problému dosahovali rychlostí kolem 18 - 19 Mb/s pro stahování a přes 1,8 Mb/s pro upload. Testovali jsme v Praze, v Berouně a několika malých vesničkách ve středních a jižních Čechách během vánočních prázdnin. Vždy se modem připojoval k LTE síti. Pouze jedenkrát se nám podařilo připojit k 3G síti a to v Berouně a rychlost stahování jsme tam v jednu chvíli naměřili pouze 6,5 Mb/s.

Zkušenosti se signálem

V případě maximální vzdálenosti pokrytí výrobce neuvádí žádnou vzdálenost, námi testovaný modem ale hravě zvládne pokrýt 110 m2 obytné plochy dvoupodlažního rodinného domu a signál byl dostupný i do cca 60 m od domu, když jsme signál zkoušeli na zahradě. Proto je možné bez problému relaxovat a být stále on-line i na terase u domu nebo případně před chatou. Několikrát se však stalo, že došlo k výpadku připojení a že služba byla omezena. To i v případě, že jsme byli od modemu vzdáleni jen na několik málo metrů. Zde bylo nutné připojení v nabídce internetu odpojit a znovu připojit. Poté se signál znovu „chytil“.

Zesílení mobilního signálu je možné i přes dvě externí antény, které lze k modemu přimontovat. Ty bohužel v základním vybavení nejsou, ale je možné je dokoupit. V míste kde jsem modem testovali nebylo znát, jestli jsou antény připojené nebo ne. Mobilní signál byl dostatečně silný i bez antén, proto jsme při měření rychlosti nepozorovali žádný rozdíl.

Externí antény pro posílení mobilního signálu

Barevný indikátor síťového režimu ukazuje, k jaké síti jste připojení. Azurová signalizuje, že jste připojeni k síti LTE, modrá k 3G, žlutá k 2G a zelená k síti Ethernet nebo ADSL modemu. Jaké je pokrytí u vás doma snadno zjistíte kliknutím na tento odkaz. O2 uvádí, že momentálně je pokryto 92% domácností. V průběhu našeho testu docházelo ke střídání režimu LTE, 3G a 2G. Velice záleželo i na počasí, zda svítilo sluníčko, či bylo zataženo.

Jak se s modemem cestuje?

Dalším drobným nedostatkem je nepřítomnost ochranného obalu pro potřeby převozu a manipulace při cestách. Přeci jen se nejedná o levnou záležitost a řada uživatelů by jistě uvítala vhodné pouzdro, které by zamezilo poškrábání či případnému poničení v průběhu převozu. Modem je určený spíše jako pevný bod než mobilní zařízení. Na druhou stranu máte za jednu cenu internet na doma a v létě na tuzemskou dovolenou nebo na chatu.

Závěr

A jaký je tedy verdikt? Když pomineme drobné výpadky signálu a občasné změny připojení k síti LTE a 3G při změně počasí, není tato služba vůbec špatná. Pro nenáročného, běžného uživatele je jistě dostačující a v případě využití na chatě je to dobrý pomocník. Určitě bychom doporučili ověřit, zda pokrytí ve vaší lokalitě je dostačující a že budete mít kvalitní signál. A to zejména v méně zalidněné oblasti a mimo městskou aglomeraci.

Službu O2 Internet Optimal Air je možné pořídit pro zákazníky s Free tarifem za 399 Kč. Běžná cena pro ostatní zákazníky je 499,- Kč. Samotný modem získáte za 99 Kč měsíčně na dva roky či jednorázově za 2 376 Kč.

Dostupnost O2 Internetu Air

Dostupnost internetu od O2 si můžete snadno prověřit vyplněním formuláře níže.

Ověřte si dostupnost internetu na vaší adrese

25. 1. 2016

Témata

3G4GLTEO2pevný internet

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Telenor na Antarktidě otevřel nejjižněji položenou mobilní stanici na světě

Norská společnost Telenor oznámila, že na Antarktidě otevřela nejjižněji položenou základnovou stanici na světě...

10. 2. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek