Úvod > Články > Frekvenční pásmo u LTE sítí

Frekvenční pásmo u LTE sítí

Sítě LTE jsou poslední dva roky často omílaným tématem operátorů. Stále se jeden nebo druhý chlubí svým novým vysílačem a novou frekvencí. LTE sítě představují budoucnost mobilní komunikace, a tak se sluší alespoň stručně vysvětlit, jak je to s LTE a frekvencí pásem doopravdy.

Frekvenční pásmo u LTE sítí

LTE technologie (Long Term Evolution) je narozdíl od předchozích 3G a EDGE definována velmi univerzálně, takže může využívat téměř kterékoli frekvenční pásmo mobilních sítí. Nicméně z důvodu zachování stávajících služeb si operátoři udržují i stávající sítě. Technologie LTE pracuje s jakýmkoli pásmem výrazně efektivněji než předchozí generace mobilních sítí, což znamená, že ve stejné šířce pásma dokáže protlačit větší objemy dat a s nižším pingem.

Čím nižší frekvence, tím větší pokrytí

Největší zájem mají operátoři o nižší frekvenční pásma. Ty totiž ve volné krajině dosáhnou dále a lépe „prostřelí“ terén a některé překážky. Zatímco s pomocí frekvence 1800 MHz lze teoreticky z jednoho zdroje pokrýt oblast o průměru zhruba čtyř kilometrů, u poloviční frekvence 900 MHz je to logicky dvojnásobek. Z tohoto důvodu se aktuálně operátor O2 snaží s ČTÚ domluvit na využití frekvence 450 MHz, kterou léta využívá pro síť CDMA.

Nicméně to neznamená, že kdo postaví síť v nižší frekvenci, tak má vyhráno. Čím větší území totiž pokryje, tím více lidí může síť používat a tím více se jich potom dělí o rychlost, kterou daný vysílač nabízí. Proto se v místech větší koncentrace lidí používají spíše vyšší frekvence, které sice nedosáhnou tak daleko, ale díky tomu nabídnou lidem vyšší rychlost připojení. Dnes jsou LTE vysílače zatěžovány zhruba z 20%, ale až se zvýší počet LTE zařízení a LTE sim karet, půjde logicky rychlost LTE sítě dolů.

Dostatečná kapacita potřebuje širší kus spektra

Pro LTE je vyhrazen prostor v pásmu 800 MHz (nejvýce využívá Vodafone), které zaručuje vcelku snadné pokrývání rozsáhlejších území. Modelový kruh by tu měl v průměru asi 9 kilometrů. Zároveň je tu šířka pásma pro každého z operátorů dostatečná na to, aby sítě disponovaly i dostatečnou kapacitou. Právě šířka pásma je také velice důležitá. Čím širší kus spektra je k dispozici, tím větší přenosovou rychlost může výsledná síť mít a tím více zákazníků zvládne zároveň obsloužit.

Užší část spektra, například vyčleněná ze stávajících frekvencí používaných pro 2G a 3G sítě, tak nemusí poskytovat na rozsáhlejším území dostatečnou kapacitu. Navíc je potřeba počítat s tím, že u nižších frekvencí se vzdáleností od vysílače rychlost vcelku výrazně klesá. Se širším spektrem je možné zákazníkovi uvolnit v daném místě větší část sítě (pokud to kapacita dovoluje) a tak tento pokles kompenzovat.

Při budování LTE jsou pochopitelně důležité i vyšší frekvence, které naopak zajistí dostatečnou kapacitu v hustě zalidněných oblastech. Funguje to jednoduše – u vyšších frekvencí není tak výrazný pokles přenosové rychlosti se vzdáleností od vysílače, vysílačů je na daném území zároveň více než při vyšší frekvenci. Takže celkově lze obsloužit více zákazníků najednou.

20. 7. 2015

Témata

3G4GLTEmobilní internetO2Vodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

28. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Vodafone představil nové tarify pro podnikatele

Vodafone si připravil novou nabídku tarif pro živnostníky a firmy. Nabídne neomezená data, neomezené volání po celém...

20. 2. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek