Úvod > Články > Cloudu se bát nemusíte!

Cloudu se bát nemusíte!

Společnost T-Mobile si nechala na přelomu roku 2013/2014 zpracovat výzkum agenturou GfK týkající se firemního IT. Malé a střední firmy podle výsledků výzkumu nedůvěřují profesionálním cloudovým řešením, přestože často přináší mnohem lepší zabezpečení, než mají jejich firemní sítě.

Cloudu se bát nemusíte!

Firmy, které vůbec netuší, co jim cloud může nabídnout, tvoří dvě třetiny dotazovaných. Z toho důvodu o tomto systému nikdy neuvažovali. Respondenti, kteří cloud znají, si ho ve 28% případů velice pochvalují. Výhodu vidí v tom, že platí jen za to, co opravdu využívají. Čtvrtina uživatelů hodnotí pozitivně to, že mají ke svým datům a aplikacím přístup odkudkoliv. Více než polovina tázaných firem má ale obavy z nedostatečného zabezpečení dat a nejsou spokojeni se zálohováním.

Lidsky rozumím tomu, že zákazníci mají strach svěřit svá data do neznámého prostředí veřejného cloudu,“ říká Martin Záklasník, ředitel marketingu pro firemní segment T-Mobile, a dodává: „Na druhou stranu spoléháme na služby účetních či právních firem, firemní vozy necháváme opravovat v odborném servisu apod. Za T-Mobile mohu všem zákazníkům slíbit, že bezpečnosti jejich dat uložených v našich českých datových centrech věnujeme velkou pozornost a rozhodně nejsme pro naše zákazníky anonymní.“

Operátor má k dispozici dvě datová centra, která sídlí v Praze. Uživatelé tím pádem dobře vědí, kde jsou jejich data uložena. Služby T-Mobilu jsou velmi kvalitní a všimla si toho již řada nadnárodních i lokálních společností, které služby operátora využívají.

Hlavní obavou společností je strach o data a strach z toho, že je nemají pod kontrolou. Výzkum Check Point Software Technologies uvedl, že v roce 2013 byla více než polovina firem napadena škodlivým softwarem. Firemní administrátoři navíc přiznávají, že 61 % úspěšných útoků vznikne jako důsledek toho, že škodlivý software využívá nových zranitelností (zero-day attacks) nebo zranitelností, na které administrátoři do té doby nestihli reagovat aktualizací svého zabezpečení. Oproti tomu datová centra, v nichž T-Mobile provozuje své cloudové služby, jsou velice dobře zabezpečena. Společnost zajišťuje také tzv. fyzickou bezpečnost. Znamená to, že datová centra jsou umístěna na bezpečných místech, mimo záplavové oblasti. Celé prostory centra jsou zabezpečeny proti vniknutí vody. Přístup do nich je velmi přísně hlídán a zabezpečen v několika úrovních.

Datová centra jsou připojena několika nezávislými internetovými linkami, několikanásobně je zálohováno napájení, navíc jištěné dieselovými generátory. Veškeré důležité prvky jsou zdvojeny. V případě havárie nedojde k jakémukoliv ohrožení dostupnosti dat a služeb. Operátor myslí i na hlídání přístupu k internetu. Správně nastavený firewall je zásadní. Provoz celého datového centra i jeho činnost je nepřetržitě monitorována kvalifikovanou obsluhou, která je vyškolena reagovat na případné útoky. Všichni uživatelé se musí prokazovat platnými přihlašovacími údaji. Jakákoliv komunikace s cloudem je šifrovaná a v případě zájmu uživatele i monitorovaná. V případě, že by někdo zkopíroval data mimo vnitřní systém, je tato činnost ihned zaznamenána. Všechny programy jsou pravidelně aktualizovány a každý uživatel si může sám nastavit, jak často požaduje svá data zálohovat.

24. 7. 2014

Témata

pevný internetT-Mobile

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

28. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

5G síť od T-Mobilu už pokrývá 70 % Česka

T-Mobile za poslední rok zvýšil dostupnost své 5G sítě o 20 % a nyní pokrývá více než 70 % české populace.

18. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek