Úvod > Články > CES 2013 - 1.díl - Ultra HD (4K)

CES 2013 - 1.díl - Ultra HD (4K)

CES 2013 - 1.díl - Ultra HD (4K)

Sledujeme pro vás novinky na letošním veletrhu elektroniky CES 2013, který právě začíná v americkém Las Vegas.

Zatím největší téma veletrhu je nová technologie televizorů Ultra HD. Jedná se o 4x větší rozlišení než dosud již běžně používané HD. Technologie HDTV disponuje rozlišením 1920 x 1080. Oproti tomu nová technologie Ultra HDTV má rozlišení 3840 x 2160. Tato nová technologie bývá také označována jako 4K.

Francouzský satelitní operátor Eutelsat ohlásil spouštění prvního evropského Ultra HD kanálu ve formátu 4K. První přenosy obsahu natočeného ve formátu 4K byly vysílány poprvé 8. ledna 2013 na satelitu Eutelsat 10A.

LG Ultra HDLG představilo 3 nové Ultra HD LED televizory - 55'', 65'' a 84''. Všechny tři modely se chlubí technologií zpracování obrazu Triple XD Engine, která se stará o vytvoření obrazu s 8 miliony pixely na jeden snímek, s rozlišením čtyřikrát vyšším (3840 x 2160) než u Full HD TV panelů. LG slibuje, že díky funkci Resolution Upscaler Plus dokáže obsah v menší kvalitě a rozlišení přepočítat a zobrazit do vysokých detailů.

Panasonic 20'' tablet s Ultra HD displejemPanasonic představil 20'' tablet s Windows 8 a Ultra HD rozlišením a největší Ultra HD OLED televizi na světě s úhlopříčkou 56''

Sony také představila 56'' OLED televizi s rozlišením 4K a přímo konkuruje Panasonicu. Sony už v roce 2007 začala prodávat první OLED televizor na světě s úhlopříčkou 11'' a od roku 2011 pak prodává profesionální OLED monitory pro televizní studia s úhlopříčkami 17'' a 25''. Vzhledem k tomu, že Sony se zaměřuje na 4K rozlišení a v tomto roce hodlá přijít i s dalšími 4K LED televizory, chce nabízet on-line obsah s rozlišením 4K, či produkovat Blu-ray disky s 4K filmy, tak můžeme předpokládat, že vývoj bude pokračovat právě tímto směrem.

8. 1. 2013

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek