Úvod > Články > Trump zvítězil i ve vyhledávání na Googlu

Trump zvítězil i ve vyhledávání na Googlu

Ve výsledcích vyhledávání na Google podle odborníků z digitální agentury INIZIO.cz porazil, stejně jako ve volbách, Hillary Clintonovou americký magnát a její mnohem kontroverznější protějšek Donald Trump.

Trump zvítězil i ve vyhledávání na Googlu

Podle výsledků zveřejněných Googlem vyhledávání patřilo k pondělnímu dopoledni 7. 11. 2016 Donaldu Trumpovi ve 38 státech USA. "Co je zajímavé, vyhledávače umisťují na první místo Trumpa i ve státech jako Florida či Michigan. Ty se společně s Ohiem, Pensylvánií či Iowou řadí k tzv. swing states, tedy „kyvadlovým“ státům,“ říká Adéla Matejová z INIZIO. Těchto několik států má přednostní postavení v americkém volebním systému, protože právě u nich nelze s pravděpodobností říci, jaká strana a tedy jaký kandidát v nich bude mít převahu. Občas prostě ve volbách vyhrají demokraté a občas republikáni a žádná strana zde nemá dlouhodobou převahu.

Všechny svoje soupeře válcuje podle Adély Matejové z INIZIO Donald Trump i na ostatních online komunikačních kanálech. Analýzy Zignal Labs vypočítali za období volební kampaně pouze mezi červnem a srpnem 2015 celkem 750 milionů slov, které bylo v souvislosti s republikánským kandidátem napsáno či řečeno. Podle PolitiTrends je Trump zmiňován jen na sociální síti Twitter až v 70 000 tweetech denně. Kdyby šlo tedy o hlasy z Twitteru, Trump by pravděpodobně vyhrál také tam.

Co veřejnost o Trumpovi zajímá?

Lidé lačnící dozvědět se pikantérie o Donaldu Trumpovi, který nechodí pro ostré slovo daleko a intenzivně se zapojuje do názorových střetů, spojovali nejčastěji ve vyhledávačích jméno kandidáta s výrazy na prvním místě jako "immigration“ (imigrace), dále pak "race issues“ (otázky týkající se rasy), "abortion“ (potraty), "economy“ (ekonomika) a "ISIS“ (Islámský stát). Tedy témata, která opakovaně rezonují Trumpovou volební kampaň. Vyhledávací trendy také nezapomínají na Trumpovo údajné sexuální obtěžování několika žen, jejichž jména jsou často v Googlu skloňována "natasha stoynoff,“ či "jessica leeds“.

Co lidé hledají na Google ve spojitosti s Donaldem Trumpem?

Co lidé hledají o Clintonové?

Co se týká Hillary Clinton, v posledních dnech v souvislosti s blížícím se dnem hlasování se ve vyhledavači objevovala klíčová slova jako "hillary clinton issue stances" (hillary clinton postoje k tématům),“why vote for Hillary" (proč volit Hilllary). "Uživatelé ale si všímali a hledali také nedávný emailový skandál při zadávání vyhledávací fráze "how many emails did Hillary delete“ (kolik emailů Hillary smazala),“ okomentovala Adéla Matejová z webové laboratoře INIZIO.cz.

Co lidé hledají na Google ve spojitosti s Hillary Clinton?

Hillary ve vyhledavači častěji při debatách

Hillary Clintonovou lidé častěji zadávali do vyhledávače při střetech obou kandidátů ve sledovaných televizních debatách. Clintonová měla v tomto případě podle Google Trends převahu ve vyhledávání ve všech 50 státech.

Ostré výměny názorů a tvrzení, na něž oba kandidáti sází ve svých volebních kampaních, si lidé také často ověřovali na internetu. Ve výsledcích vyhledávání můžeme tak najít slova jako "Trump Iraq“ (Trump Irák) či "Clinton emails“ (Clintonová emaily).

Při poslední prezidentské debatě 19. října 2016 také lidé zadávali do Googlu "kde najdu daňové přiznání Clintonové“ či "řekl Trump: "taková protivná ženská“. Objevovala se ale i témata vážnějšího charakteru jako "podporoval Trump invazi do Iráku“ či "jaký je názor Clintonové na druhý dodatek (ústavy).

Čeští uživatelé hledají bulvár

A jak jsou na tom Češi se sledováním prezidentské volební kampaně v USA na internetu? Prezidentskou volbu ovlivnit nemůžeme. Nejspíše proto si čeští uživatelé na Seznamu vyhledávají spíše drby a zajímavosti o hlavních prezidentských kandidátech. V českém vyhledávání se probírají sexuální aféry Donalda Trumpa i to zdali Hillary Clintonová trpí demencí (jak ji v jedné z debat označil její protivník.)

9. 11. 2016

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

OpenAI a Google měli k tréninku svých AI modelů používat přepisy videí z YouTube

Společnosti OpenAI a Google možná porušily autorská práva tvůrců YouTube. Na přepisech jejich videí měly trénovat...

2. 5. 2024

Zobrazit celý článek

 

Chatbot na stránkách New Yorku navádí podnikatele k porušování zákonů

New York nasadil na své stránky chatbota, který má odpovídat firmám na byrokratické otázky. Jeho odpovědi často...

30. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Zprávy v českých rádiích nově čte AI hlasatelka

Posluchači rádií Expres FM a Classic Praha se dočkali nové hlasatelky zpravodajství. Místo živé moderátorky jde o...

11. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek