Úvod > Články > Chytrá lavička s internetem zdarma

Chytrá lavička s internetem zdarma

Pokud vám ve vašem městě chybí místo na ulici, v parku či nákupním středisku, kde by bylo možné zdarma dobít svůj mobilní telefon nebo přijímat internetový signál, máme pro vás dobré zprávy! Chytrá lavička CapaSitty umožňuje obojí!

Chytrá lavička s internetem zdarma

Zažili jste již někdy situaci, kdy se vám nečekaně vybil mobil v tu nejnevhodnější chvíli nebo jste se potřebovali nutně připojit k internetu v místě, kde to nebylo možné?

Při procházce parkem, kdy se máte sejít s přítelkyní. V momentě, kdy potřebujete nutně zavolat taxi pro nejlepšího kamaráda. Během nákupů ve chvíli, kdy se ve zkušební kabince neobejdete bez konzultace přítele na telefonu nebo chcete porovnat ceny vyhlédnutého výrobku s těmi internetovými? Jaké jsou možnosti řešení takových situací?

Potřebu nutně dobít telefon „na ulici“ nebo se kdekoliv připojit k internetu zná asi každý z nás. Do nedávné doby nebylo příliš možností jak to řešit. Buď vydržet bez telefonu až do návratu domů nebo navštívit nejbližší kavárnu či restauraci za předpokladu, že u sebe máte nabíjecí kabel a vhodnou zástrčku.

Chytrá lavička CapaSitty

CapaSitty je název pro první chytrou lavičku s ekologickým provozem, která by se mohla stát další možností řešení neustále se zvyšující potřeby lidí být online a dobíjet svá chytrá zařízení. Statistiky hovoří o tom, že 2 ze 3 lidí vlastní smartphone. Všeobecně víme, že tento typ telefonu v plném provozu nevydrží nabitý tak dlouho jak by si mnozí z nás představovali a připojení k internetové síti také není zdaleka všude.

I proto čeští tvůrci z týmu společnosti Full Capa City ve spolupráci s designérkou Zuzanou Jirkalovou a Universitním centrem pro energeticky efektivní stavby při ČVÚT přišli s nápadem chytré lavičky. Jejím úkolem je kromě poskytování odpočinku také možnost bezdrátového připojení k internetu a nabíjení mobilních zařízení pomocí USB konektoru nebo zcela bez kabelu prostřednictvím indukce.

Tyto nadstandardní funkce jsou zajišťovány prostřednictvím solárního panelu o výkonu 150 W a za pomoci zabudované baterie s kapacitou 110 Ah, díky které lavička funguje, i když zrovna není na přímém slunečním svitu. Z baterie je možné nabíjet mobilní zařízení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce. Připojení k internetu pak zajišťuje vestavěný GSM LTE modem, který zdarma šíří Wi-Fi signál.

Lavička váží zhruba 400 kg a je vyrobena tak, aby celoročně odolávala všem rozmarům počasí. Proto je možné umístit ji jak v nákupním centru tak venku v parku. Poskytuje kvalitní odpočinek a navíc prostřednictvím venkovního čidla neustále monitoruje kvalitu ovzduší v blízkém okolí a přispívá tak ke zlepšení ekologické situace ve městě.

Ti z vás, kteří by si chtěli chytrou lavičku CapaSitty prohlédnout nebo vyzkoušet, mají možnost již brzy! Po představení jejího prototypu a doposud jediného exempláře na Expo 2015 v Miláně bude lavička převezena a instalována před Národní technickou knihovnou v Praze.

5. 10. 2015

Témata

aplikacemobilní internetostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Hit Kickstarteru: Robotická sekačka, která vám na trávníku nakreslí libovolné obrazce

Čínská společnost představila novinku, která sklízí celosvětový úspěch. Je jí YUKA – robotická sekačka s 3D viděním...

16. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Britská královská rodina zveřejnila upravenou fotku Kate, vévodkyně prý experimentovala s editem

Kensingtonský palác ke Dni matek zveřejnil viditelně upravenou fotografii vévodkyně Kate s rodinou. Za nevydařený...

14. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Digitální Marilyn Monroe: Na americké konferenci si můžete popovídat s legendou

Na právě probíhající technologické konferenci v americkém Texasu se představí digitální verze Marilyn Monroe...

11. 3. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Vodafone představil nový set-top box a aplikaci Vodafone TV rozšířil i na televize LG

 

Vodafone TV si nově můžete pořídit s novou generací set-top boxu. Zařízení Vodafone TV 3 nabízí obchod s aplikacemi...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek