Úvod > Články > 58letý pirát sdílel filmy. Může za to až na 8 let do vězení

58letý pirát sdílel filmy. Může za to až na 8 let do vězení

Strach kolem nelegálního stahování docela opadl a dnes a denně stahujeme filmy a soubory, za které jsme nezaplatili. Padesáti osmi letému pirátovi z Českolipska se to ale vymstilo. Za sdílení 152 572 filmů na různých serverech ho můžou zavřít na tolik let, jako za vraždu.

58letý pirát sdílel filmy. Může za to až na 8 let do vězení

Liberecká policie dopadla muže, který v roce 2014 až 2017 vydělal na sdílení filmů 188 000 Kč. Ale škoda je, podle odhadu, asi stokrát větší, protože dělá 15 milionů korun. alespoň podle policie. Podle České protipirátské unie je to 88 milionů korun.

Policie škodu počítala podle rozsudku Nejvyššího soudu. Ten její výši neodhadoval podle celkové částky ztracené na lístcích do kina, legálně stáhnutých filmech atd., nýbrž podle marže majitelů autorských práv.

Mluvčí liberecké kriminální policie navíc k případu řekla pro server cnews.cz toto: "To ovšem nevylučuje možnost, aby se vlastníci autorských práv se zbytkem případného nároku na náhradu způsobené škody obrátili na řízení v občanskoprávních věcech. Občanskoprávní soud pak společnostem může tento nárok uznat a muži z Ústecka uložit povinnost nahradit vzniklou škodu.“

Okolnosti celého případu jsou navíc jako z amerického kriminální komedie: Muž ani neměl počítač u sebe doma. Soubory sdílel na dálku přes počítač své kamarádky, která neměla ani páru o tom, že prostřednictvím jejího zařízení dochází k trestné činnosti.

Zdroj: cnews.cz

6. 6. 2018

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek