Úvod > Články > Žaloba na Telefónicu: suma stále narůstá

Žaloba na Telefónicu: suma stále narůstá

Koncem loňského roku byla na mobilního operátora Telefónica Czech Republic podána žaloba společností Bell Trade. Bell Trade původně požadovala po Telefónice částku 3,2 miliardy korun, nyní své nároky zvýšila na 9,7 miliardy korun. Ve hře jsou i slovenské soudy. Telefónica podává stížnost.

Žaloba na Telefónicu: suma stále narůstá

Na společnost Telefónica Czech Republic byla uvalena žaloba koncem minulého roku. Žalující společnost Bell Trade výrazně zvýšila nároky. Z původní částky 3,3 miliardy korun nyní po operátorovi požaduje 9,7 miliardy korun. „První jsme zažalovali jednu část, kde bezprostředně hrozilo promlčení,“ řekl deníku E15 jednatel Bell Trade a advokát Milan Fulec s tím, že následně byla zažalována další část pohledávek.

Částka, která se blíží k 10 miliardám Kč, nemusí být finální. Podle advokáta Milana Fulce je výše pohledávky vůči operátorovi zhruba 12 miliard korun. Z toho devět miliard představuje jistina a tři miliardy korun jsou úroky. „Firma Bell Trade postoupila pohledávku jiné firmě, která je nyní v procesním postavení ve vztahu ke společnosti Telefónica,“ sdělil Fulec.

Žaloba na Telefónicu je založena na tvrzení, že telekomunikační společnost (dříve Český Telecom) uzavřela v roce 2002 smlouvu s firmou RVI týkající se projektů v oblasti informačních technologií. “Byla tam plnění, která se měla uskutečnit v letech 2002 až 2012,“ uvádí Fulec s tím, že šlo o realizaci komunikačního systému.

Telefónica Czech Republic neuznává jakoukoli pohledávku uplatňovanou společností Bell Trade, takže logicky neuznává ani její případné navýšení,“ říká mluvčí Telefóniky Hany Farghali a dodává: „Žádná smlouva mezi Českým Telecomem a firmou RVI nebyla uzavřena.

Ve výroční zprávě za rok 2013 Telefónica k celé věci dodává, že „neobdržela nikdy ani žádné protiplnění, za něž by měla komukoli plnit smluvní odměnu.

Do kauzy se zapojily i slovenské soudy. Sporné pohledávky z firmy RVI došly až na Slovensko. Společnost RVI v březnu 2003 zkrachovala, dostala se do konkurzu a s pohledávkami vůči Telefónice se dál obchodovalo. Klikatou cestou se nárok dostal přes Kypr až ke slovenské PET-PACK SK. Ta měla pravděpodobně v lednu roku 2009 prodat firmě Bell Trade pohledávky vůči Telefónice za 31,25 milionu Kč. Firma Bell Trade za pohledávky údajně nezaplatila s tím, že pohledávky neexistují. PET-PACK SK ji proto zažalovala, ale nikoli o zaplacení 31,25 milionu, ale o určení, zda pohledávky skutečně existují. Firma Bell Trade spor 4. května 2010 prohrála u okresního soudu v Malackách. „Slovenský soud už právoplatně rozhodl, že takováto pohledávka vůči Telefónice existovala. Teď už je to jen otázka plnění,“ tvrdí Fulec.

Okresní soud v Malackách posléze vydal evropský platební rozkaz vůči Telefónice, ta se rozkazu bránila. Operátor podal ústavní stížnost proti setrvání sporu u slovenských soudů. „Ústavní soud tuto stížnost 18. března 2014 předběžně projednal a přijal k dalšímu jednání,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Slovenské republiky Anna Pančurová s tím, že o meritu věci rozhodnuto nebylo.

4. 6. 2014

Témata

O2

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 199 Kč
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek