Úvod > Články > Vodafone představil demo nové technologie NB-IoT

Vodafone představil demo nové technologie NB-IoT

Vodafone společně s Huawei vzbudili na IoT Foru 2016 zájem odborné veřejnosti prvním NB-IoT demo testem na českém trhu. Při testu, který je také jedním z prvních na světě, připojili IoT moduly pomocí technologie NB-IoT (úzkopásmový Internet věcí). Příprava na unikátní demo test probíhala několik měsíců.

Vodafone představil demo nové technologie NB-IoT

Kromě vysílače k němu Vodafone potřeboval i speciálně upravené IoT moduly, které zabudoval do 3D modelu města pod parkovací místa. Pomocí autíček na dálkové ovládání a s využitím webové aplikace účastníkům názorně předvedl, jak bude možné si v budoucnu najít, rezervovat a zaplatit místo na parkování právě díky technologii NB-IoT.

Vodafone také představil své zahraniční IoT projekty a ukázal konkrétní řešení v oblasti Internetu věcí, které zákazníci už nyní na českém trhu využívají, například správu vozového parku nebo vzdálený monitoring a ovládání zařízení a strojů.

Budoucnost internetu věcí

Ve společné globální síti Vodafone a Huawei je dnes do Internetu věcí připojeno již 41 milionu zařízení a téměř milión dalších přibývá každý měsíc. Spuštění NB-IoT bude mít zásadní dopad na jeho masivní rozvoj a rozšíření. K tomu je v této síti potřeba nasadit nový software i hardware. Společnosti pak budou na jaře 2017 připraveny na testování NB-IoT ve vybraných částech sítě. Mezi první země, které vyzkoušejí přednosti standardu Low Power Wide Area (LPWA) v komerčním provozu, budou na začátku roku 2017 patřit Německo, Irsko, Nizozemí a Španělsko. Koncem roku 2017 přibydou další země. Ve spolupráci Vodafone a Huawei by měla mít tato globální síť plné NB-IoT pokrytí v roce 2020.

NB-IoT představuje evoluci stávající infrastruktury, umožní připojit miliony zařízení každodenního života do Internetu věcí. Na jejím vývoji se podílely mezinárodní operátoři, dodavatelé modulů, IT řešení i výrobci koncových zařízení. Globálnímu rozšíření nahrává především její kompatibilita se standardy 3GPP (The 3rd Generation Partnership Project), i fakt, že k podpoře standardu NB-IoT se již přihlásilo více než 20 největších světových mobilních operátorů. Ti dohromady geograficky pokrývají více než 90 % trhu Internetu věcí.

Výhody technologie NB-IoT

Technologie NB-IoT je založena na standardech Low Power Wide Area (LPWA) a díky její nízké spotřebě a vysoké propustnosti se Internet věcí může masivně rozšířit. Podporuje řešení jak v průmyslu (např. v energetice, automobilovém průmyslu, strojírenství, zemědělství, atd.), zdravotnictví a v projektech chytrých měst, tak i v oblasti běžného života (monitorování a zabezpečení domácností, vozidel, domácích mazlíčků atd.). Mezi největší výhody patří výborná prostupnost signálu překážkami, signál se tak dostane i do sklepů nebo garáží, dále provoz na licencovaném frekvenčním pásmu zajišťujícím uživatelům spolehlivější a bezpečnější komunikaci, roaming, nízká spotřeba energie koncovými zařízeními (výdrž baterie až 10 – 15 let) a také jejich nízká cena.

5. 11. 2016

Témata

Vodafone

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone představil nové tarify pro podnikatele

Vodafone si připravil novou nabídku tarif pro živnostníky a firmy. Nabídne neomezená data, neomezené volání po celém...

20. 2. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Vodafone vydal výroční zprávu o udržitelnosti, největším zdrojem uhlíkových emisí jsou u něj auta

Vodafone vydal novou zprávu o udržitelnosti. Fiskální rok 2022/2023 pro něj znamenal menší spotřebu elektřiny, více...

20. 12. 2023

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek