Úvod > Články > T-Mobile zve na výstavu Člověk a telefon

T-Mobile zve na výstavu Člověk a telefon

Ve středu 16. listopadu se pro veřejnost otevřela výstava “Člověk a telefon“, kterou ve spolupráci s Národním technickým muzeem připravil T-Mobile u příležitosti 20. výročí svého vstupu na český trh.

T-Mobile zve na výstavu Člověk a telefon

Výstava zábavným a interaktivním způsobem zachycuje, jak se díky telekomunikačním technologiím změnil život člověka během posledních několika desítek let, a připomíná hned několik letošních výročí: 140 let od zapsání patentu Alexandra Grahama Bella, 25 let od doby, kdy do České republiky přišel internet, a 20 let od vstupu společnosti T-Mobile na český trh.

Návštěvníci uvidí nejen historické telefonní přístroje a připomenou si největší mobilní “hitovky“ předchozích dvou desetiletí, ale budou moci nahlédnout i do budoucnosti, která patří internetu věcí a velkým datům. Moderním způsobem jsou na výstavě prezentovány i jednotlivé funkce mobilních telefonů – mobil jako zábavný i užitečný společník či jako hudební přehrávač, herní konzole nebo fotoaparát; důležitou roli hraje samozřejmě také internet v mobilu.

Snad žádný vynález si lidstvo nepodmanil tak rychle a tak masově, jako mobilní telefon. Naše životy se za poslední dvě desetiletí díky němu zcela zásadně změnily,“ vysvětluje Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekomu, a dodává: “Naše výstava chce připomenout, jak bouřlivým vývojem mobilní technologie prošly. Ale nechceme jen vzpomínat, proto je významná část expozice věnována budoucnosti.“

Velcí i malí návštěvníci mohou jednotlivé funkce telefonů a komunikačních technologií nejen vidět, ale také vyzkoušet, a to díky množství hravých aktivit. Čeká na ně funkční historická telefonní ústředna či poštovní schránka, z níž mohou poslat pohled. Děti, které vyrostly s dotykovým displejem, budou moci poslat SMS z "tatranky“, nebo zavolat z klasického ciferníkového aparátu. Návštěvníci mají unikátní možnost vyzkoušet prototypy "chytrých“ IoT řešení či zažít náročné pracovní podmínky telekomunikačního technika simulované za pomoci 3D brýlí Samsung Gear VR a stepperu.

Historický vývoj telefonů dokládají poklady ze sbírek Národního technického muzea. Vystaveny zde jsou historické originály z poslední čtvrtiny 19. století: např. Bellův telefon z roku 1884 nebo telefon Siemensův z roku 1890, dále telefon z kanceláře Františka Ferdinanda d'Este ze zámku Konopiště či luxusní telefonní přístroj Priteg se slonovinovým sluchátkem, který si zahrál v roce 1942 ve filmu Vlasty Buriana Zlaté dno. Zachycen je i vývoj stolních telefonních stanic až do 80. let 20. století.

Výstava "Člověk a telefon“ potrvá od 16. listopadu 2016 do 30. dubna 2017. Prvních 17 tisíc návštěvníků výstavy dostane v ceně vstupenky brýle na virtuální realitu.

18. 11. 2016

Témata

mobilní telefonT-Mobile

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

X zavede poplatek pro nové uživatele

Podle Elona Muska začne platforma X brzy účtovat novým uživatelům "malý poplatek" za zveřejňování obsahu, lajkování...

23. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Firmy na Telegramu mohou nově používat business účty

Telegram nově umožňuje uživatelům převést své osobní účty na firemní. Přidal také řadu funkcí primárně pro firmy.

22. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Apple zmírní pravidla pro hudební služby v rámci App Storu

Apple v reakci na nedávnou pokutu mění pravidla pro streamovací platformy. Nově budou moci uživatele informovat o...

19. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek