Úvod > Články > Rychlost internetu v září 2012

Rychlost internetu v září 2012

Rychlost internetu v září 2012

Webové stránky ADSL.cz vám nabízejí možnost měření přenosové rychlosti vašeho internetového připojení. Už jste ho vyzkoušeli? Ať už používáte mobilní, Wi-Fi, kabelové nebo ADSL připojení, určitě je zajímavé mít pravidelně přehled o tom, jakou vám běží ve skutečnosti rychlostí. Opakovaným měřením s časovými odstupy můžete získat kontrolu nad tím, jak vám rychlost kolísá s denní dobou a zatížením sítě.

Měření rychlosti internetu ADSL.cz Abyste mohli porovnat své výsledky s průměrem, přinášíme vám krátkou statistiku z výsledků měření za měsíc září. I přesto, že právě v tomto měsíci Telefónica O2 navýšila rychlost VDSL internetu až na 40 Mbit/s, ve výsledcích měření jsme to zatím příliš nezaznamenali. Výsledek může být ovlivněn právě tím, že služba je dostupná uživatelům ADSL a VDSL připojení jen do vzdálenosti 1,3 km od ústředny.

A jak tedy vypadaly výsledky prvního školního měsíce?

Průměrná přenosová rychlost kabelového připojení se pohybovala na 15,23 Mbit/s s rychlostí odesílání dat 2,42 Mbit/s. Nižší výsledky zaznamenala měření uživatelů DSL připojení. Data uživatelé stahovali rychlostí 6,58 Mbit/s, odesílali 0,85 Mbit/s. Ve statistice následují uživatelé Wi-Fi připojení. Ti surfovali rychlostí 3,93 Mbit/s. Zajímavá oproti tomu byla ale rychlost odesílání dat 2,16 Mbit/s. Nejnižší výsledky byly zaznamenány u uživatelů mobilního internetu. Ti měli k dispozici průměrnou rychlost na stahování 3,35 Mbit/s a odesílali data 0,83 Mbit/s. Průměr je vytvořen výsledky od všech operátorů, kteří služby poskytují. Najdete zde zastoupené O2, Vodafone, T-Mobile s nejrychlejší 3G sítí, UPC i místní Wi-Fi poskytovatele.

Typ připojeníRychlost odesílání (upload)Rychlost stahování (download)
Kabel2,42 Mb/s15,23 Mb/s
ADSL/VDSL0,85 Mb/s6,58 Mb/s
Wi-Fi2,16 Mb/s3,93 Mb/s
Mobilní broadband0,83 Mb/s3,35 Mb/s

Jak na tom jste s přenosovou rychlostí Vy? Změřte si také své hodnoty. Přinášíme pár tipů, jak dosáhnout co nejpřesnějších výsledků. Prvním krokem je zavřít veškerá další otevřená okna v prohlížeči (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome a podobně). Určitě ukončete i emailové klienty. Pro kvalitnější výsledky doporučujeme vypnout i veškeré další on-line funkce (chat, skype …). Nejpřesnějšího výsledku dosáhnete při připojení k internetu ethernetovým kabelem než přes Wi-Fi připojení. Tím máte počítač připraven. A nyní již můžete přejít rovnou na měřák. Zajímavá a vtipná ilustrace vám zkrátí volnou chvíli při čekání. Průměrná doba měření se pohybuje kolem jedné minuty. Výsledkem pro vás bude skutečná představa o rychlosti vašeho připojení. Získáte také představu o tom, kolik s tímto připojením můžete stáhnout dat za hodinu, den nebo měsíc. Dle výsledku vás systém informuje i o tom, za jak dlouho stáhnete písničku, film, seriál nebo videoklip.

Všechny dostupné výsledky zahrneme do této statistiky, o které vás budeme i nadále pravidelně informovat.

Změřte si i Vy svoji rychlost!

8. 10. 2012

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek