Úvod > Články > Recenze: Připojení bez kabelu s modemem B3000 od Vodafonu

Recenze: Připojení bez kabelu s modemem B3000 od Vodafonu

Bez připojení k internetu si mnozí z nás neumějí představit už ani jediný den. Je zcela běžné, že si notebooky, tablety i mobilní telefony vozíme s sebou na cesty, třeba i na chatu. Modem B3000 od Vodafonu slibuje rychlý internet, ať jste kdekoliv. Stačí prý modem zapojit do sítě a vy můžete vesele surfovat po síti. Dostala jsem tento modem na vyzkoušení a zde jsou mé dojmy.

Recenze: Připojení bez kabelu s modemem B3000 od Vodafonu

První pohled

Už na první pohled mi modem připadal dost velký. V porovnání s modemy konkurenčních operátorů je ten od Vodafonu jednoznačně největší. Modem, který je určen k tomu, aby s ním lidé mohli cestovat, bych si představovala klidně o polovinu menší.

Častokrát když balím, musím spoustu věcí vyřadit, aby se mi povedlo zavřít kufr. Modem, který je široký 195 mm a vysoký 177 mm není nejlehčí někam napasovat. Navíc se ve spodní části rozšiřuje, tak ho jen tak lehce nějak nezastrčíte. Do kufru narvaného věcmi se mi ho nepodařilo dát a musela jsem ho vést v kabelce. Naštěstí jsem zvyklá nosit větší kabelky tak se mi tam vešel.

Modem Vodafone B3000

Po delším nošení jsem pocítila i jeho váhu. Modem váží něco málo přes 400 gramů, ale v kabelce plné dalších věcí je to za chvíli znát. Krabice, ve které byl modem zabalen musela zůstat doma. U modemu určenému k cestování postrádám ochranný obal, ve kterém by byl aparát při cestách chráněn. Výrobce by to nestálo nic moc navíc a zákazník by byl určitě potěšen.

Co se týče vzhledu, nemám co vytknout, ale ani nijak zvlášť pochválit. S designem si Huawei hlavu příliš nelámal. Přístroj je vyroben z bílého plastu a na dotyk působí celkem bytelně. Na vrchní části přední strany se nachází černý pruh, kde jsou umístěny signalizační ikonky. Na zadní straně najdete 4x LAN konektor, což musím pochválit, některé modemy mívají třeba jen jeden. Dále jsou tady 2 konektory pro připojení telefonní linky, 1 USB konektor pro připojení externího disku, který lze následně sdílet po celé síti a zástrčka pro připojení nabíjecího kabelu. Slot pro datovou SIM kartu najdete na pravé straně modemu, stejně tak, jako tlačítko pro jeho vypnutí.

Modem Vodafone B3000

Zapojení

V krabici najdete modem Huawei B3000, krátký ethernetový a nabíjecí kabel a SIM kartu. Zapojení trvá pár minut. Nejdřív musíte do modemu vložit SIM kartu a potom ho zapojíte do zásuvky. Určitě na to nepotřebujete technika, zvládne to každý. Jakmile máte router v elektrické síti, rozsvítí se vám na něm kontrolky a vy musíte zadat jméno a heslo pro připojení k Wi-Fi síti. To najdete na zadní straně přístroje. To je celé.

Rychlost

Propagační materiály slibují rychlost 150 Mbit/s pro download a 50 Mbit/s pro upload ve 4G síti. V klasické 3G síti můžete dosáhnout 21,6 Mb/s pro download a 5,76 Mb/s pro upload. Mě osobně se povedlo ve všední den odpoledne v centru hlavního města naměřit 7,77 Mb/s pro download a 4,44 Mb/s pro upload. V našem zhruba osmdesátimetrovém bytě jsem měla rychlost velmi podobnou ve všech místnostech bez ohledu na to, jak daleko jsem byla od modemu.

Závěr

Pokud bych měla své dojmy shrnout, nemám co modemu vytnout. Uvítala bych snad jen trochu modernější design, menší velikost a ochranný cestovní obal. Pro normálního uživatele, který občas potřebuje něco stáhnout i mimo domov, zkontrolovat e-maily a mrknout se, co se děje ve světě, je tento přístroj naprosto dostačující.

Připojení bez kabelu od Vodafonu nabízí za 449 korun měsíčně internetové připojení s rychlostí 8/4 Mb/s. Vyšší rychlost je pro stahování, pomalejší pro odesílání. Od půlnoci do šesti hodin ráno můžete surfovat vyšší rychlostí, tu Vodafone neomezuje. Omezuje pouze množství dat. Na službu operátor uplatňuje chytý FUP 30 GB, který počítá pouze pro stahování velkých souborů, stahování videa, P2P sítí nebo streamování z YouTube. Na běžný provoz nemá FUP vliv. Po vyčerpání datového limitu se rychlost pro stahování sníží na 256 Kb/s.

Tento typ připojení je vhodný pro méně náročné uživatele internetu a pro zákazníky, kteří potřebují internet doma, na chalupě nebo třeba v karavanu. Z jednu cenu si v tuzemsku užijete internet všude, kde je elektrická zásuvka a signál LTE.

8. 2. 2016

Témata

mobilní internetpevný internetVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

28. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Vodafone představil nové tarify pro podnikatele

Vodafone si připravil novou nabídku tarif pro živnostníky a firmy. Nabídne neomezená data, neomezené volání po celém...

20. 2. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek