Úvod > Články > Průzkum T-Mobile: Čeští rodiče ve školách mobily nechtějí

Průzkum T-Mobile: Čeští rodiče ve školách mobily nechtějí

T-Mobile si na začátek školního roku připravil výsledky průzkumu o používání mobilních telefonů ve školách. S usednutím dětí do školních lavic totiž vyvstává opět řada otázek. Růžový operátor proto zjišťoval, co si o používání mobilních telefonů rodiče a učitelé myslí. Výsledky jsou dost zajímavé. Výzkum pro T-Mobile provedla agentura IPSOS.

Průzkum T-Mobile: Čeští rodiče ve školách mobily nechtějí

Agentura testovala mezi 525 rodiči dětí 6 – 18 let z celé ČR. Vyplynulo z něj, že většina rodičů je pro plošný zákaz užívání telefonu po celý den ve škole. Rodičům vadí možnost zneužívat telefon k opisování, trumfování, kdo má lepší model a šikana s tím spojená. Česká republika v tomto názoru připomíná Francii, která si už zákaz odsouhlasila. A není zdaleka jediná. Skandinávie používání smartphonů omezuje taky a Anglie chce zakázat telefony na druhém stupni.

Mladší rodiče na to mají ale opačný názor. Považují mobily a tablety za běžnou součást života a nevidí důvod, proč by je děti měli přestat ve škole používat. K tomuto názoru se přiklání i Bohumil Kartous z informačního centra o vzdělávání EDUin: "Zákaz či omezení používání chytrých telefonů ve výuce je odrazem bezradnosti dospělých, jak smysluplně integrovat digitální technologie do výchovy a vzdělávání. Spíš je to zametení problému pod koberec. Moderní technologie významně ovlivňují život lidí a společnosti a školy by se měly snažit najít řešení, jak je správně do výuky zapojovat.“

Učitelé to vidí tak půl na půl. Mladší kantoři do 35 let je považují za pomocníky ve výuce a tři čtvrtiny z nich aktivně používá při výuce internet. Jedna čtvrtina pak zadává úkoly a projekty tak, že při nich žáci musejí využívat mobilní telefony. Něco kolem 40 % vyučujících internet při hodinách využívá, ale žáci své mobily musí mít během výuky schované. Nejčastěji najdou telefony využití při výuce cizích jazyků, kde slouží jako zdroj informací. Často jsou také potřeba pro používányí interaktivních aplikacích.

Jedna čtvrtina učitelů vidí největší problém v tom, že žáci koukají do telefonu celou přestávku a trhají tak mezi sebou sociální vazby. Skoro všichni se pak shodnou na potřebě stanovení jasných pravidel. Což dělá jenom čtvrtina škol, přičemž je to v nich podle většiny nastavené tak, že je školáci pravidla stejně porušují a na jejich dodržování se zas tak přísně netrvá.

"Mobily a tablety používají současní studenti a žáci od útlého dětství. České školy by se měly snažit toho využít, a ne proti tomu bojovat. K dispozici je například řada zajímavých aplikací, díky nimž se žáci seznámí s informacemi třeba z fyziky, chemie či historie mnohem efektivněji, než memorováním z učebnic,“ komentuje výsledky výzkumu Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace T-Mobile, a doplňuje: "Pokud bychom přistoupili na myšlenku, že není tak úplně zásadní nosit v hlavě seznamy letopočtů, jmen či definic, ale že stačí vědět, kde je najít, mohli by se studenti věnovat mnohem důležitější činnosti - hledání souvislostí. Nicméně je samozřejmé, že škola může a má využívání mobilních zařízení regulovat ku prospěchu výuky.“

5. 9. 2018

Témata

mobilní aplikacemobilní internetmobilní telefonT-Mobile

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Google spouští dlouho očekávanou aplikaci Find My Device

Google zpřístupnil široké veřejnosti aplikaci Find My Device. Funguje podobně jako konkurenční technologie od...

18. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Instagramu umožní zpětné sdílení příspěvků

Instagram testuje možnost sdílení do minulosti. Uživatelé by tak mohli publikovat obsah k dřívějšímu datu, než je...

15. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Google Files přidávají možnost skenování dokumentů

Aplikace pro ukládání souborů Google Files nyní nabídne vlastní skener. Uživatelé tak již nemusí využívat aplikace...

10. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek