Úvod > Články > O2 měří sítě pomocí Jeepu

O2 měří sítě pomocí Jeepu

Telefónica O2 pravidelně kontroluje své sítě, nápomocné jsou jí údaje, které získává z dohledových center. Centra v případě nutnosti upozorní na poruchy nebo odchylky v síti. Případným potížím operátor předchází monitorováním sítě v trénu.

O2 měří sítě pomocí Jeepu

Měření v terénu u společnosti Telefónica O2 obstarává několik speciálních vozidel. Používáno je aktuálně sedm měřících vozů: 2x Jeep Commander, 3x Jeep Grand Cherokee a 2x Volksvagen Transporter. Tyto vozy monitorují vlastní sítě, ale jsou také schopni zjistit, jak je na tom v dané oblasti konkurence. Technici ve vozidle si mohou kdykoliv ověřit, jestli jiný operátor v místě měření neposkytuje lepší parametry. Pokud dojde k takovému zjištění, snaží se operátor posílit vlastní vysílače.

Měřící vozidla mají zvýšený podvozek a náhon na čtyři kola. Zajištěno je také velké odpružení, které zmírňuje otřesy a chrání tím techniku uvnitř vozu. Automobily jsou vybaveny kovovou střechou o rozloze 120 x 200 cm, automatickou převodovkou a posíleným alternátorem, který zajišťuje minimálně 120 A při 12 V. Celý prostor vozu je klimatizovaný a chráněný ztmavenými skly.

O2 klade důraz na to, aby se měření co nejvíce podobalo měření sítě samotným zákazníkem. Zákazník při měření sítě drží v ruce telefon a nikdy nedosáhne bezztrátového příjmu signálu. Z toho důvodu jsou ve vozech nainstalovány tlumiče, které signál ztlumí o 15 dB. Ve vozidle se nachází také devět počítačů, které zaznamenávají naměřené parametry. Pro měření společnost O2 již několik let využívá modulární řešení švýcarské firmy firmy SwissQual.

V České republice je několik sítí. Liší se stářím a každá z nich se také jinak měří. V současnosti je nejrozsáhlejší typ sítě 3G, které se měří klasickým USB modemem. Starší 2G společnost měří pomocí, v tuto chvíli už skoro zapomenuté, Nokie N95. Měřící vozy jsou schopny změřit všechny standardní sítě všech tří operátorů, ale i nestandardní síť CDMA U:fona.

Nejnovější technologií našich operátorů jsou sítě 4G (LTE). V tuto chvíli zatím není do měřících vozů zabudovaná technologie na měření LTE a z toho důvodu používá O2 k měření smartphone od společnosti Samsung, který má své místo na palubní desce vozu. Síť je změřena díky aplikaci QualiPoc pro Android umístěné v telefonu. Tato aplikace po naměření odesílá data přes klasický kabel do připojeného notebooku. Operátor vypsal výběrové řízení na dodavatele nových měřících vozů, které už budou obsahovat vestavěné řešení pro LTE.

Naměřená data operátorovi slouží k získání informací o kvalitě sítě. Díky měřícím vozům dokáže zkontrolovat také problematické lokality. Jakmile se objeví místo, kde jsou časté stížnosti na pomalá data nebo na padání hovorů, vyšle sem O2 jedno z měřících vozidel. Informace získané měřením pomáhají společnosti také v konkurenčním boji operátorů, jak už jsme zmiňovali, vozidla umí změřit i sítě ostatních společností a zajistit tím Telefónice jasný přehled.

16. 12. 2013

Témata

3GO2

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 599 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek