Úvod > Články > O2 končí s šedými operátory, odpojila 1500 simek

O2 končí s šedými operátory, odpojila 1500 simek

Společnost O2 rozeslala zákazníkům šedého operátora Aspekt Invest SMS, ve které je žádá, aby přešli pod křídla O2, přesněji pod její dceřinou společnost Bonerix. Pokud tak neučiní, bude jejich číslo deaktivováno. Jak společnost O2 slíbila, tak se také stalo a odpojila 1500 SIM karet klientům firmy Aspekt Invest.

O2 končí s šedými operátory, odpojila 1500 simek

Mobilní operátoři mají v sítích firmy, které dál přeprodávají jejich služby. Tyto takzvané "šedé" operátory dlouho akceptovali, nyní už o ně nestojí. Podle smluv mají šedí operátoři nejčastěji poskytovat zaměstnanecké programy pro velké zákazníky. Smlouvy se někdy vztahují kromě zaměstnanců firem i na jejich rodinné příslušníky a obchodní partnery. Problém je v tom, když nabízejí šedí operátoři služby i třetím stranám. Šedí operátoři nebyli trnem v oku poměrně dlouhou dobu. Na obtíž začali být v době nástupu virtuálních operátorů. Pro ně jsou šedí prodejci přímou konkurencí. Zrušení šedých operátorů může pro koncového uživatele znamenat zdražení služeb. Operátoři se, ale snaží přeprodejce oslabit a volí opačnou taktiku, kdy cíleně nabízejí klientovi výhodnější nabídku.

Telefónica O2 se rozhodla přistoupit k radikálnějšímu řešení situace. Zákazníkům šedého operátora Aspekt Invest rozeslala SMS, kde je žádala, aby se do dvou dnů zaregistrovali na určené webové stránce. O2 ve zprávě dále zmiňovala, že registrací přejdou přímo pod křídla společnosti Bonerix, která pro operátora obhospodařuje firemní klientelu. Společnost Bonerix je dceřinou společností O2, jedná se v podstatě o virtuálního operátora, který je plně vlastněný společností O2 a má na starosti pouze firemní klientelu. Pokud tak zákazníci neučinili a nezaregistrovali se podle instrukcí v SMS, byla jejich čísla deaktivována.

O2 v noci na 3.12. odpojila na 1500 SIM karet klientů firmy Aspekt Invest. Brněnský odbor Českého telekomunikačního úřadu přitom v pondělí vydal předběžné opatření, kterým operátorovi nařídil mobilní služby poskytovat až do vyřešení sporu ve správním řízení. Telefónica O2 i přes výslovný zákaz od ČTÚ neumožňuje firmě Aspekt uvolnit jakékoliv číslo pro přenos k jinému operátorovi. Tlak na klienty, aby podepsali smlouvu se společností Bonerix, která je dceřinou firmou O2, tak pokračuje.

Telefónica O2 nejdříve tvrdila, že rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu neobdržela. Jak pak vyšlo najevo, nebyla to pravda, podle ČTÚ si O2 předběžné opatření ze své datové schránky vyzvedla a je povinna podle něj postupovat. Pro O2 to znamená bezodkladně připojit odpojené účastníky.

Podle posledních informací operátor nařízení ČTÚ nevyhověl a klade si vlastní podmínky, za kterých mu v budoucnu vyhoví. Reakce O2 se ČTÚ nelíbí „Telefónica není oprávněna sama rozhodovat, kdo má v tomto sporu pravdu, či dokonce polemizovat, kterým rozhodnutím Úřadu se má řídit a kterým nemá. Pokud předběžné opatření nerespektuje, vystavuje se všem nepříznivým následkům takového jednání,“ komentuje situaci mluvčí úřadu Martin Drtina.

5. 12. 2013

Témata

O2virtuální operátorvolání na mobil

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 599 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek