Úvod > Články > Kdo s koho? Xbox One nebo PlayStation 4

Kdo s koho? Xbox One nebo PlayStation 4

Konzole nové generace, tedy PlayStation 4 od Sony a Xbox One od Microsoftu, se nedávno dostaly do Čech. PlayStation 4 se v českých obchodech objevil 13. prosince. Na Xbox One si čeští zájemci museli počkat až do začátku letošního roku.

Kdo s koho? Xbox One nebo PlayStation 4

V zámoří je už herní konzole PlayStation 4, která po sedmi letech nahrazuje PlayStation 3, v prodeji. My jsme se jí dočkali 13. prosince. Nový model je výkonnější a klade větší důraz na on-line služby. PlayStation 4 obsahuje 8 jádrový procesor AMD Jaguar a AMD Radeon grafickou kartu. Základní balení zahrnuje konzoli s úložným prostorem 500 GB, ovladač Dualshock 4, který je k dispozici ve třech barvách (černá, modrá, červená), mono sluchátko s mikrofonem, síťový kabel, HDMI kabel a USB kabel. Pokud chcete mít tuhle parádu doma, bude vás to stát 10 490 korun. Kamera pro pohybové ovládání se bude prodávat zvlášť, zhruba za 1 350 korun. Zákazník se navíc může těšit na speciální bundle, kde kromě PlayStation 4 bude i exkluzivní střílečka Killzone: Shadow Fall. Tento packet vyjde případné zájemce na 11 590 korun.

Změnou, která pravděpodobně nepotěší mnoho fanoušků, je zpoplatnění služby PlayStation Plus. Hraní ve více lidech je na PlayStation 4 podmíněno aktivním předplatným služby PlayStation Plus, která zpřístupňuje knihovnu vybraných her zdarma. Tento krok Sony vysvětluje investicemi do síťové infrastruktury a zkvalitněním služeb. Roční předplatné vyjde na 1 299 korun.

Na konkurenční Xbox One si čeští hráči museli počkat podstatně déle. Na vybraných trzích se sice objevila už 22. listopadu, nicméně do Česka dorazila až v roce 2014. Balení obsahuje konzoli Xbox One, senzor Kinect, headset, 4K HDMI a zdrojový kabel. Konzole Xbox One je vybavena Blu-ray mechanikou, 500GB hard diskem, infračerveným portem, možnostmi vysokorychlostního drátového i bezdrátového připojení a otvorem pro bezpečnostní zámek Kensington.

Xbox One poslouží na rozdíl od PlaySationu také k ovládání dalších elektronických zařízení. Připojit k němu půjde například set-top box a rozličné přehrávače. Pomocí ovladače Kinect pak vše lze ovládat anglickými příkazy. Xbox One má ambice stát se multimediálním centrem domácností, zatímco konkurenční PlayStation 4 se prezentuje spíše jako přístroj zaměřený především na hry. Konzole Xbox One, stejně jako PlayStation 4, má v základu 500 GB pevný disk, který se dříve či později zaplní. Bohužel není možná jeho výměna za větší a nepřichází v úvahu ani ukládání obsahu na externí disk. Xbox One se od PlayStationu liší také cenou. Ta byla stanovena na 499 eur, což je zhruba 12 500 korun.

Po zahájení prodeje v USA se u Xboxu objevil problém s diskovou mechanikou, která po vložení blu-ray disku vydává podivné hlasité zvuky. Microsoft nejprve odkazoval na klasickou zákaznickou podporu, ale později vydal prohlášení, podle kterého se problém týká pouze velmi malého počtu přístrojů. Společnost poškozené kusy vymění v nejbližší možné době. Microsoft vše bere velmi vážně. Oznámil, že když bude mít někdo problém s konzolí a pošle ji na reklamaci, dostane jako omluvu first-party hru zdarma dle vlastního výběru.

Problémy se nevyhnuly ani PlayStationu. U několika přístrojů se začala objevovat chyba. Modrý blikající pruh místo obrazu. Podle posledních zpráv se jedná o vadný HDMI konektor, kde kus kovu brání úplnému zastrčení kabelu. Jedná se o malý počet prodaných kusů (údajně 0,4 %).

Kdo z koho se pozná až časem. Je sice sporné, jestli PlayStation 4 nabídne více her než Xbox One, ale u zbytku srovnatelných prvků je PlayStation na první příčce. Zákazníky většinou jako první zajímá cena a tu má PlayStation výrazně nižší. PlayStation vyniká také svým přístupem k bazarovým hrám, protože u Xbox One bude možné hrát bazarové hry pouze za poplatek. Dále pak PlayStation mnohem více podporuje indie vývojáře než Microsoft se svým Xbox One. Na druhou stranu můžeme Microsoft považovat za úspěšnější v prodeji. Xbox One stojí o 100 amerických dolarů více než PlayStation 4, začal prodávat o týden později, přesto jeho skladové zásoby už byly vyprodány.

10. 3. 2014

Témata

ADSLpevný internet

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

Vodafone nabízí slevy na pevný internet a balíčky TV programů na 3 měsíce zdarma

Vodafone v rámci nové kampaně rozdává slevy na pevný internet na prvních 6 měsíců a balíček tematických programů...

16. 8. 2023

Zobrazit celý článek

 

Vodafone a T-Mobile budou vzájemně sdílet pevné sítě

Operátoři Vodafone a T-Mobile od 10. července začnou sdílet síť pevného internetového připojení. Gigabitovou...

30. 6. 2023

Zobrazit celý článek

 

O2 zařadilo do nabídky optický internet s rychlostí 2 Gb/s

Operátor O2 začal nabízet optický tarif s rychlostí 2 Gb/s. Internet HD Optický 2000 si nyní můžete pořídit jen za...

22. 4. 2023

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek