Úvod > Články > Jak dopadl internet bez kabelu od T-Mobile při zatěžkávací zkoušce?

Jak dopadl internet bez kabelu od T-Mobile při zatěžkávací zkoušce?

Internet bez kabelu už je nějaký ten pátek v nabídce všech našich operátorů. Tento článek bude věnovaný T-Mobilu, který nabízí zákazníkům velice designový modem, který slibuje rychlost až 150 Mb/s. Modem jsem měla možnost několik dní vyzkoušet a opravdu mě překvapil.

Jak dopadl internet bez kabelu od T-Mobile při zatěžkávací zkoušce?

Zapojení

Zprovoznění internetu je velmi jednoduché. Není se čeho bát. První, co musíte udělat, je zapojit modem do zásuvky a zapnout. Zespoda přístroje najdete přihlašovací údaje, které zadáte pro připojení k internetu do telefonu, notebooku, tabletu atd. A to je celé, už jste připojeni. Pokud se budete chtít připojit přes eternetový kabel, stačí ho zapojit do počítače a můžete vesele brouzdat po internetu.

Hesla na modemech bývají, zpravila strašně dlouhá. Můžete si ho změnit v administračním webovém rozhraní, do kterého se dostanete, když do prohlížeče, kam normálně píšete adresu, zadáte 192.168.8.1. Do kolonky uživatel vyplníte admin a do kolonky heslo také admin.

Dále zde můžete změnit název sítě, sledovat sílu signálu a množství přenesených dat, nebo vidět všechna aktuálně připojená zařízení.

Schéma připojení Internetu bez drátu od T-Mobilu

Design

Musím říci, že se mi modem, který nabízí operátor T-Mobile, líbil ještě dříve, než jsem ho vybalila z krabičky. V první řadě mě potěšila jeho velikost. Přístroj je daleko menší než jiné modely, které se mi poslední dobou dostaly do ruky. Vzhledem k tomu, že je router určen k cestování, je to pro mě velké plus.

Po rozbalení krabičky jsem byla ještě spokojenější. Nejen, že mě tento kousek ohromil tím, jak je malý, ale i svým velmi moderním zpracováním. Určitě bych se nestyděla postavit modem na viditelné místo. Bílé provedení s podsvíceným vrškem působí moderně a je elegantním doplňkem do domácnosti.

Jeho tělo je vyrobeno z lesklého bílého plastu. Celá horní plocha je v podstatě tlačítko, které svítí modře, stiskem tohoto tlačítka je možné světelnou signalizaci vypnout. Na přední straně aparátu jsou dvě diody, díky kterým hned poznáte, že je v provozu Wi-Fi a operátorská síť. Na zadní straně pak najdete ethernetový konektor pro spojení s počítačem a napájecí zdířku. Modem podporuje LTE, UMTS a GSM síť a sdílet ho může až 32 účastníků. Čím více účastníků, tím pomalejší internet. Rychlost se rozděluje mezi všechny připojené. Zkoušela jsem naráz tři připojení a načítání stránek bylo trochu delší. Pokud by jeden z uživatelů třeba stahoval film nebo sledoval video, další dva by se na načtení stránky načekali pěkně dlouho.

V krabičce kromě samotného modemu najdete síťový adaptér pro zapojení do elektrické zásuvky a ethernetový kabel pro připojení počítače či jiného příslušenství.

Obsah balení

Rychlost

Mile mě překvapilo, že modem zvládne kvalitně pokrýt celý cca osmdesátimetrový byt. Měření probíhalo v Praze pět všedních dnů po sobě v časovém rozmezí 19:00 až 20:00. Průměrná rychlost se pohybovala po celém bytě okolo 20 Mb/s pro stahování a 6 Mb/s pro upload, ping byl okolo 35 ms. Pro srovnání jsem měřila rychlost i několik kilometrů za Prahou. Zde se rychlost pohybovala okolo 18 Mbit/s pro download, 5 Mbit/s pro upload s pingem okolo 25 ms. Rychlost bezdrátového internetu mě potěšila. V porovnání s Wi-Fi, kterou mám doma, jsem mohla surfovat opravdu rychle. Ve stejnou dobu jsem totiž na té domácí síti naměřila pouhých 8.25 Mbit/s pro download a 0,51 Mbit/s pro upload s pingem okolo 33 ms.

Pokud patříte mezi nadšence neomezených dat, dejte si u T-Mobilu pozor na přesažení limitu. Společnost uvádí, že surfování, e-maily a Facebook jsou bez datového limitu a další stahování až do 30 GB měsíčně. Pokud byste si chtěli přes internet bez kabelu stahovat větší množství filmů a limit byste překročili, sníží se rychlost na 16 Kb/s. Pokud bude třeba, nabízí operátor možnost dokoupit si data navíc. V opačném případě, tedy kdyby vám data zbyla, se jak už to bývá, do dalšího měsíce nepřevádí.

Modem má pouze jeden LAN port

Cena

V případě, že byste si modem chtěli pořídit samostatně, připravte si 3 451 korun. K tarifu Internet bez drátu při podepsání smlouvy s operátorem na dva roky získáte přístroj za korunu s měsíční splátkou ve výši 100 korun po dobu 23 měsíců. Modem vás tak vyjde na 2 301 korun. Cena Internetu bez drátu je 399 Kč, společně s modemem budete platit 499 Kč. 

Malé shrnutí na závěr

Po několika denním testování jsem s výsledkem spokojena. Modem Huawei E5180 získal velké plus za skladnost. Vejde se bez problémů do kabelky a navíc je lehký. Zaujal mě také jeho design a líbivé podsvícení. Každého uživatele jistě potěší i nenáročná instalace. Stačí přístroj zapojit do zásuvky a zadat přihlašovací údaje.

Potěšila mě i rychlost připojení a o to nám především jde. Jediné, co bych vytkla je to, že router má pouze jeden LAN konektor a k základnímu vybavení bych dodala ochranný obal, který se postará o to, aby se modem nepoškodil během transportu.

23. 12. 2015

Témata

3G4GLTEpevný internetT-Mobile

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

28. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Telenor na Antarktidě otevřel nejjižněji položenou mobilní stanici na světě

Norská společnost Telenor oznámila, že na Antarktidě otevřela nejjižněji položenou základnovou stanici na světě...

10. 2. 2024

Zobrazit celý článek

 

5G síť od T-Mobilu už pokrývá 70 % Česka

T-Mobile za poslední rok zvýšil dostupnost své 5G sítě o 20 % a nyní pokrývá více než 70 % české populace.

18. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek