Úvod > Články > Srovnání ADSL, VDSL a SHDSL

Srovnání ADSL, VDSL a SHDSL

Srovnání ADSL, VDSL a SHDSL

DSL je zkratka označující technologii, která umožňuje využít telefonní vedení pro vysokorychlostní přenos dat. Zkratka je tvořena z anglických slov Digital Subscriber Line. Jednotlivé typy DSL se liší podle používaného frekvenčního pásma, maximální přenosové rychlosti a dosahu. Každopádně ale platí, že čím je větší vzdálenost od ústředny, tím je nižší maximální dosažitelná rychlost.

Pro běžné domácí využívání se obvykle zřizuje asymetrická varianta ADSL, kde je vyšší přenosová rychlost pro stahování dat a nižší přenosová rychlost pro odesílání dat od zákazníka.

Variant DSL připojení je samozřejmě více. Podívejte se s námi jaké varianty existují.

Tou základní, nejčastěji využívanou a zřizovanou je ADSL. Existuje ve dvou variantách. Původní ADSL se v dnešní době již nezřizuje. Přenosová rychlost byla do 8/1 Mbit/s. Její vylepšená verze v podobě ADSL2+ již dosahuje rychlosti až 25/4 Mbit/s.

Modem ADSLPro užívání služby ADSL je nutný ADSL modem. Jiný než tento pro funkčnost služby nelze skutečně využít. K počítači jej připojíte přes USB port nebo Ethernet síťovým kabelem. Sám o sobě dokáže poskytnout připojení pouze pro jeden počítač. Proto v dnešní době jsou častěji užívané modemy ADSL s již vestavěným routerem. Díky němu je možné připojení využít pro více počítačů najednou. Některé již mají i Wi-Fi vysílač, který vytvoří vlastní bezdrátovou síť pro připojení vašich zařízení k internetu.

Pokud užíváte ADSL službu na stávající pevné lince včetně hlasového tarifu, je pro plnou funkčnost služby třeba i splitter. Pokud máme jednoduše vysvětlit k čemu je dobrý, je to vlastně filtr, který rozdělí běžný hlasový provoz od toho datového filtrováním frekvencí. Díky němu k telefonní zásuvce připojíte zároveň modem i telefonní přístroj. Obě zařízení vám díky splitteru budou fungovat najednou. Můžete tedy telefonovat a surfovat internetem najednou.

Další nastupující generací ADSL je VDSL připojení. Telefónica O2 v České republice spustila tuto službu již v květnu 2011. Jejich služby jsou již zřizované ve standardu VDSL2. Službu je možné aktivovat zákazníkovi do vzdálenosti 1,3 km od ústředny s maximální rychlostí 43/2,2 Mbit/s. Aktuálně nabízený internet Aktiv dosahuje v technologii VDSL rychlost 40/2 Mbit/s.

Další variantou DSL služby je SHDSL. To je symetrické připojení, které zajistí zákazníkovi stejnou rychlost pro stahování i odesílání dat. Toto připojení většinou využívají firmy, které již mají větší nároky na odesílaná data a jejich rychlost.

Jaké výhody vám přináší užívání DSL služeb? Tou hlavní je jistě to, že služba využívá telefonního vedení, které má velmi dobrou dostupnost a pokrytí po skoro celém území České republiky. Pokud využíváte nebo jste využívali v minulosti telefonní linku, stačí službu jen objednat a nainstalovat modem, bez nutnosti dalších technických zásahů. S Wi-Fi modemem máte během chviličky nastavenou vlastní domácí Wi-Fi síť. Pokud si nejste jisti, zda máte ve vašem domě či bytě dostupný internet ADSL/VDSL, stačí vyplnit kontaktní formulář s vaší adresou a my se vám ozveme zpět a dostupnost včetně rychlosti připojení zjistíme.

Pořiďte si i vy internet v DSL technologii!

2. 10. 2012

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek