Úvod > Články > CZ.NIC mění cenu za CZ doménu

CZ.NIC mění cenu za CZ doménu

Sdružení NIC.cz vydalo tiskovou zprávu, v níž informuje o tom, že po asi sedmi letech zvyšuje cenu za českou doménu. Podle všeho je důvodem zdražení narůstání mezd v IT sektoru.

CZ.NIC mění cenu za CZ doménu

Řeč je o velkoobchodní ceně za doménu a má platit od prvního dne nového roku 2019. Místo dosavadních 125 Kč tak nakupující zaplatí za jednu doménu 145 Kč. Nejdřív půjde o registrátory, kteří byli na změnu upozorněni, až pak se odvodí cena domény pro koncového uživatele.

"Řídící orgány sdružení CZ.NIC se v rámci interních diskusí shodly, že chtějí zachovat současný rozsah a kvalitu činností sdružení i v následujících letech, a proto je nutné, především s ohledem na růst všech vstupů, především mezd, v oblasti IT, zvýšit poplatek za doménu .CZ,“ uvádí v tiskové zprávě výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, Ondřej Filip. "Rád bych upozornil i na to, že investice do zabezpečení našich systémů, zejména systému DNS, si v posledních letech vyžádaly desítky milionů korun. A chtěl bych dodat, že v budoucnosti hodláme se zvyšováním zabezpečení pokračovat.“

Podle organizace sdružující evropské správce národních domén patří česká doména k nejlevnějším doménám na trhu. Ještě méně zaplatíte jenom v Německu, Itálii, Nizozemí, Belgii a Rusku. Česká republika tak následuje trend Velké Británie, Dánska, Švédska nebo Rumunska, kde cena za tamní domény tento rok taky vzrostla.

Zdroj: CZ.NIC

28. 11. 2018

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek