Úvod > Články > Co všechno děláme online? Seznamujeme se i rozcházíme...

Co všechno děláme online? Seznamujeme se i rozcházíme...

Styl komunikace i její prostředky se neustále vyvíjejí. Kontakt s dalšími lidmi udržujeme přes chatovací appky, což ovlivňuje naše partnerské vztahy i způsoby seznamování. T-Mobile na toto téma udělal průzkum s 525 respondenty ve věku 15-35 let napříč celou republikou.

Co všechno děláme online? Seznamujeme se i rozcházíme...

Tak nejdřív k tomu seznamování. Skoro polovina mladých lidí někdy navázala partnerský vztah po seznámení online. U středoškoláků se to podaří pouze v 35 % případů, ale u mladých pracujících se to podařilo každému druhému člověku. "Předkládané výsledky korespondují s mojí praxí, protože „středoškoláci” mají více volného času k přímým interakcím v rámci školy a mimoškolních aktivit a mladí pracující jsou pohlcení budováním kariéry, a tak své životní partnery více hledají na sociálních sítích, říká vztahový terapeut Lucian Kantor.

Mladí se taky před osobním setkáním nejdřív důkladně poznají online. Takže 53 % si nejdřív pár týdnů vyměňuje zprávy a 31 % se domlouvá týdny na první schůzce. Pouhých 15 % preferuje nejdřív osobní setkání a pak až dopisování. A teď pozor - 70 % mladých je přesvědčených, že by se měli s protějškem znovu zkontaktovat do 24 hodin po schůzce a příliš neřeší, kdo napíše jako první.

Jak komunikujeme ve vztahu?

Víc než polovina mladých dospělých se během dne na začátku vztahu spojí více než 10krát denně. Třetina teenagerů to dělá více než 30krát. "Z výsledků také vyplynulo, že muži jsou ve vztazích zvyklí používat o něco více psanou komunikaci přes Messenger, zatímco ženy častěji pošlou SMS nebo zavolají,“ říká o průzkumu Martina Kemrová, manažerka firemní komunikace z T-Mobile Czech Republic, a dodává: "Zajímavé také je, že dnešní teenageři takřka výhradně (83%) používají k partnerské komunikaci Messenger a vůbec nevyužívají WhatsApp, naproti tomu mezi mladými pracujícími využívá messenger pouze třetina párů, zatímco zbytek používá rovnoměrně volání, SMS a WhatsApp,“ vysvětlila Kemrová.

Messenger všem komunikačním prostředkům vládne. Slouží k rozcházení, vyznávání lásky i flirtu. Skoro jedna třetina dostala přes chat návrh na vážné chození, 6 % touto cestou obrdrželo žádost o ruku a 13 % bylo informováno o tom, že budou mít miminko. Má to samozřejmě i odvrácenou stranu mince. O nevěře se tak dozvědělo 14 % a přes chat vztah ukončilo 33 % lidí.

Ghosting je čím dál populárnější

Víc než čtvrtina mladých se setkala s tzv. ghostingem. To znamená, že vám partner nic neřekne a zkrátka přestane reagovat na vaše zprávy a hovory. Když si nedáte pokoj, blokne vás a zavřela se voda. Je poměrně neuvěřitelné a dech beroucí, jak rychle se způsob komunikace mění a ovlivňuje naše vztahy. Problémem do budoucna možná bude to, že další generace se nezvládne s protějškem (a nejenom s ním) konfrontovat face to face.

t-press

18. 10. 2018

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek