Úvod > Články > Co je to Smart Health a jak nám může pomoci

Co je to Smart Health a jak nám může pomoci

Po chytrých telefonech, domácnosti nebo městech se musíme zaměřit také na chytré zdraví, takzvané Smart Health. Pomocí aplikací v našich chytrých telefonech a tabletech můžeme denně s pomocí chytrých přístrojů sledovat nejen svůj zdravotní stav, ale i stav našich blízkých. Mezi tyto přístroje patří například chytré osobní váhy, chytrá měřidla, od teploměrů až po monitorovací stanice spánku, chytré náramky a dokonce i chytrá prostěradla.

Co je to Smart Health a jak nám může pomoci

Chytrá váha Garmin Index

Při hlídání hmotnosti vám pomůže chytrá váha. Umí přehledně zobrazit jak výsledky vážení v čase, tak i například průběh hubnutí s ohledem na různé složky celkové hmotnosti. Například kvalitní chytrá osobní váha Garmin Index, kterou pořídíte za přibližně pět tisíc korun, vám pomůže získat přehled o vašich tělesných hodnotách, které využijete např. při hubnutí nebo tréninku. Změří hmotnost, vypočítá BMI index, tělesný tuk, podíl vody, hmotnost svalů a kostí v těle.

Špičkové vybavení umožňuje bezdrátové připojení prostřednictvím Wi-Fi, Bluetooth nebo ANT+, což dovoluje váhu propojit s tréninkovým deníkem Garmin Connect nebo Garmin Connect Mobile. Přístroj může využívat až 16 uživatelů současně, protože Garmin index každého uživatele rozezná a jejich tělesné parametry automaticky odesílá do osobních účtů v deníku Garmin Connect.

Chytrá měřidla

Dalšími chytrými přístroji jsou různá měřidla, jež obsahují aplikace, které přehledně zobrazují výsledky měření v čase, jsou schopné upozornit vás na náhlé výkyvy hodnot nebo připomenout dobu užívání léku. Patří sem teploměry, glukometry, tlakoměry, monitory spánku a monitory pohybové aktivity. Svůj krevní tlak můžete mít například pod kontrolou vždy a všude s bezdrátovým tlakoměrem IH-BP5 od firmy iHealth.

Ať už jste uživatelé Andriod zařízení nebo vlastníte telefon či tablet s operačním systémem iOS od Apple, IH-BP5 vám umožní okamžitě zaznamenat hodnoty vašeho tlaku pomocí Bluetooth spojení. Volně dostupná aplikace iHealth MyVitals dokáže zaznamenávat systolický i diastolický tlak, srdeční tepovou frekvenci i čas měření.

Pomoci s monitorováním zdravotního stavu pomůže také elektronika ukrytá v chytrém náramku nebo čelence, jež změří chemické látky obsažené v potu a výsledky vyhodnotí aplikace v chytrém telefonu. Ohebné nositelné senzory potu dovedou přečíst tělesnou kondici bez jehly. Senzor potu je možné bez potíží nosit během cvičení nebo jiných aktivit, senzory změří glukózu a laktát, ionty sodíku a draslíku teplotu kůže. Kromě senzorů je součástí zařízení mikroprocesor a další elektronické prvky, které slouží k analyzování a přenosu dat do chytrého telefonu.

Chytré prostěradlo

Další vychytávkou je chytré prostěradlo, jež dokáže ohlídat zdraví pacienta. Obsahuje kombinovaný textilní senzor teploty a vlhkosti a stane se možná brzy součástí vybavení nemocnic nebo hospiců, a to zásluhou pracovníků z Materiálového výzkumu Regionálního inovačního centra elektrotechniky na Západočeské univerzitě v Plzni.

Chytrost prostěradla spočívá v tom, že jsou do něj integrovány v několika zónách senzory přítomnosti a senzory vlhkosti, takže dokáže identifikovat, jestli se pacient nebo rekonvalescent třeba nadměrně potí, nemá problémy s inkontinencí nebo jestli nespadl z lůžka. Prostěradlo by mohlo pomoct také při péči o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Pečovatel bude moct svého svěřence monitorovat na dálku, postačí mu k tomu chytré zařízení a připojení k internetu. Data jsou výsledně vyhodnocována v elektronické jednotce, která se připíná na konec prostěradla a pacienta tak nijak neomezuje.

Chytrých zařízení, která nám budou pomáhat s monitorováním našeho zdraví a kondice neustále přibývá a vědci přicházejí každý den s novými a novými nápady. Není daleko doba, kdy si budeme moci sami doma zjistit svůj zdravotní stav, zašleme výsledky svého měření lékaři a ten nám na dálku poradí, jak postupovat.

17. 9. 2016

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Hit Kickstarteru: Robotická sekačka, která vám na trávníku nakreslí libovolné obrazce

Čínská společnost představila novinku, která sklízí celosvětový úspěch. Je jí YUKA – robotická sekačka s 3D viděním...

16. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Britská královská rodina zveřejnila upravenou fotku Kate, vévodkyně prý experimentovala s editem

Kensingtonský palác ke Dni matek zveřejnil viditelně upravenou fotografii vévodkyně Kate s rodinou. Za nevydařený...

14. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Digitální Marilyn Monroe: Na americké konferenci si můžete popovídat s legendou

Na právě probíhající technologické konferenci v americkém Texasu se představí digitální verze Marilyn Monroe...

11. 3. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek