Úvod > Články > Chytré aplikace pro děti

Chytré aplikace pro děti

Mobilní telefony a tablety jsou součástí života skoro každého z nás i našich dětí. Hraní her může být pro vaše dítě přínosem. Rozvíjí schopnost soustředění, postřeh, koordinaci ruky a oka, stimuluje paměť, rozšiřuje slovní zásobu a zlepšuje logické myšlení. Pokud dítěti ke hře vyberete chytré a naučné aplikace, získáte chvíli času pro sebe a navíc se vaše ratolest může naučit spoustu nových věci. Některé z nich jsme pro vás vyzkoušeli.

Chytré aplikace pro děti

Jednou ze zábavných her, určených pro ty nejmenší děti, je Mluvídek. Nenásilnou formou podporuje rozvoj slovní zásoby, aktivně zapojuje děti do hry a rozvíjí jejich logické myšlení. Mluvídek je zdarma a vybrat si můžete mezi českou a anglickou verzí. Aplikace Mluvídek je rozdělena do čtyř oblastí. První část – Poslouchej, pomáhá rozvíjet slovní zásobu pomocí jednoduché hry. Druhou oblastí je poznávání obrázků, které procvičuje paměť a pozornost dítěte, rozvíjí slovní zásobu a motoriku. V další části děti procvičují logické uvažování a uvědomění si příběhové posloupnosti. Poslední fází hry je pexeso.

Velmi populární je mezi rodiči aplikace s názvem Předškolní brašnička. Aplikace je vytvořena českým vývojářem Janem Frimlou, má tři díly a děti si v ní hravou formou procvičí počítání, paměť, skládání puzzle, prostorové vnímání, skládání slov, doplňování jednoduchých logických řad, rozeznávat odstíny mezi podobnými barvami a další.

Předškolní brašnička: Začínáme“ je první díl trilogie určené předškolákům. Tvoří ji několik rozdílných typů her a slouží dětem ve věku od 3 do 6 let. Aplikace je určena pro iPad, nadchne vaše děti veselou grafikou a její ovládání je velmi jednoduché. Brašnička byla navržena ve spolupráci s pedagogy tak, aby vaše děti zábavnou formou rozvíjela. Děti plní úkoly a po každém z nich okamžitě poznají, jestli byla jejich odpověď správná. Dá jim to najevo panáček, který ukazuje palce nahoru v případě správné odpovědi anebo se mračí v případě špatné odpovědi.

Předškolní brašnička: Jedeme dál“ navazuje na první díl. V aplikaci je 8 her odstupňovaných podle obtížnosti. Ve druhém dílu série brašniček si mohou děti procvičit grafomotoriku, sluchovou paměť, kreslení, orientaci v mřížce, pozornost a další.

Třetí díl „Předškolní brašnička: Moje první vysvědčení“ volně navazuje na dva předchozí díly. V tomto díle si děti zkoušejí, co všechno už se naučily. Před každou hrou je nutné vybrat si obtížnost úkolu. Dítě roztáčí barevné kolo, které mu náhodně vybírá úkoly, jejich plněním získává známky. Po dokončení dostane dítě své první vysvědčení tvořené známkami, které během hry nasbíralo. Rodič sleduje výsledky svého potomka. Na základě toho se pak může rozhodnout, které typy úkolů dítěti jdou dobře, ty vypne. Úkoly, které dítě potřebuje ještě procvičit, ponechá. Dítě tak má šanci zdokonalit se právě v té oblasti, kde je to potřeba.

V případě, že jste mimo domov nebo třeba cestujete autem, můžete své děti zabavit malováním. Navíc beze strachu, že bude vše od barviček. Malování na dotykové obrazovce je pro děti intuitivní a zejména vybarvování omalovánek získává nový rozměr. Oblíbenými omalovánkami u dětí je aplikace Zebra Paint. Aplikace je zdarma. Starší malíře potěší Color&Drawforkids. Tato aplikace umožňuje kreslit na libovolné pozadí nebo vymalovávat předkreslené obrázky. Výsledek je možné vylepšit samolepkami a sdílet na Facebooku.

Zajímavou aplikací je Logopedie, ta je určena dětem s vadou výslovnosti. Děti mohou procvičovat hlásky i ve chvíli, kdy rodiče zrovna nemají čas. Aplikace nabízí k procvičení hlásek hned několik různých cvičení. V prvním cvičení si děti osvojují slovní zásobu a seznamují se s jednotlivými slovy, která jsou spojena s obrázkem. V dalším cvičení si mohou zahrát hru na poznávání obrázků, kde si procvičí i paměť. Pro nacvičení hlásky R je využita metoda, kde se ve slabikách a slovech používá místo hlásky R hláska D. Aplikace Logopedie je vhodná k výuce výslovnosti v logopedických ambulancích a také pro domácí procvičování hlásek. Její cena 3,59 EUR se vám jistě rychle vrátí, protože investujete do dětí.

Naučte své děti starat se o životní prostředí. Aplikace Ekontíci je zdarma a naučí děti zábavnou formou třídit odpad. Cílem hry je zajistit, aby byli kontíci spokojení. Nesmí být prázdní ani přeplnění. Děti sbírají body za to, že udržují čisté prostředí a rozdělují odpadky do správných kontejnerů podle materiálu. Body získají i za včasné vysypání kontejneru. Jakmile není čisto, začne se znečišťovat i obrazovka a hra končí.

Aplikace Ekontíci

Auta a provoz na silnicích patří ke každodennímu životu. Dopravní výchova pro děti je ideální způsob, jak připravit dítě na rizika na silnicích zábavnou a naučnou formou. Aplikace je plná her a testů. Hlavní postavy Zebra a Čára, které mají hlasy sourozenců Gondíkových, provedou děti 12 moduly. V těch se děti dozvědí vše o přecházení silnice, chování v autě, viditelnosti v provozu, jízdě na kole, dopravních značkách, cestování vlakem, rizikách na železnici a mnohem více. Plná verze obsahuje více než hodinu a půl animací a 20 naučných her. Jejím nákupem podpoříte vývoj a výrobu dalších skvělých vzdělávacích programů Asociace Záchranný kruh pro Vaše děti.

Děti jsou zvídavé, čím jsou starší, tím radši objevují nové věci. Aplikace The Human Body obsahuje šest interaktivních a animovaných vrstev lidského těla, které přinášejí základní povědomí o kostře, svalech, nervovém, cévním, dýchacím a trávícím systému. Děti si v ní mohou také prozkoumat detail srdce, očí, žaludku, úst a mnoha dalších orgánů. Výhodou je záznamový mód, který umožňuje rodičům a dětem nahrávat otázky a komentáře. Cena aplikace je 2,69 EUR.

Říká se, že kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. LanguageChapters učí uživatele komunikaci v běžném životě. Aplikace nabízí sedm jazykových variant primárně určených pro uživatele mluvící česky, německy, francouzsky, holandsky, italsky, španělsky nebo čínsky. S touto aplikací si vaše děti, ale i vy můžete procvičit témata jako například cestování, ubytování, nákupy, počasí, objednávku v restauraci, zaměstnání apod. Aplikace klade důraz na procvičení slovní zásoby. Slova jsou přehledně dělena do kapitol a slovní zásoba je prezentována pomocí rozsáhlého obrázkového hesláře. Každé slovo nebo fráze je doplněno výslovností a audio nahrávkou. Slovíčka se uživatelé učí také pomocí interaktivních otáčecích karet. Každému tématu předchází video z britského prostředí. Porozumění lze ověřit v Gap filling testu, jehož papírová podoba je bonusem. Aplikaci si můžete stáhnout zdarma.

Existuje také nepřeberné množství her, které děti zabaví. Velmi oblíbená je HomeSheepHome. Ovečka Shau zažívá v HomeSheepHome velké dobrodružství, ve kterém musí společně se svými společníky dokončit 20 různorodých levelů. Hra má perfektní kreslenou grafiku a děti zabaví na pěkně dlouho.

Aplikace HomeSheepHome

Sýrový svět od českých vývojářů Alda Games nabízí desítky levelů s různými překážkami. Na děti čeká překonávání logických úkolů, s každým úspěchem posunou myší rodinku blíž k sýru.

Kdo by si nepamatoval na legendární Tamagoči. Pou je jeho moderní verze. Nabízí lepší zpracování a více možností. Ve hře se děti starají o svého Poua. Musejí ho krmit, hrát si s ním, kupovat mu oblečení apod.

Ať už se jedná o hru nebo naučnou aplikaci, práce dětí na tabletu může přinést spoustu výhod i rodičům. Ale pozor! Rozhodně nedávejte dětem tablet jen proto, aby se zabavily a měli jste od nich na chvíli klid. Děti potom z tabletu nespustí oči a nebude je zajímat nic jiného. Aplikace vybírejte pečlivě a snažte se dětem nabídnout ty, které je něco naučí. Rozhlédněte se a vyberte z pestré nabídky na internetu.

21. 10. 2014

Témata

aplikacemobilní internetmobilní telefonpevný internettablet

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 199 Kč
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

Netflix přestane vykazovat počet předplatitelů

Společnost Netflix oznámila, že přestane každé čtvrtletí vykazovat počty předplatitelů. Mohlo by to znamenat, že...

24. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

X zavede poplatek pro nové uživatele

Podle Elona Muska začne platforma X brzy účtovat novým uživatelům "malý poplatek" za zveřejňování obsahu, lajkování...

23. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Firmy na Telegramu mohou nově používat business účty

Telegram nově umožňuje uživatelům převést své osobní účty na firemní. Přidal také řadu funkcí primárně pro firmy.

22. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek