Úvod > Články > Ceny operátorů po změně DPH od 1.1.2013

Ceny operátorů po změně DPH od 1.1.2013

Ceny operátorů po změně DPH od 1.1.2013

Asi jste také zaregistrovali, že vláda v posledních dnech projednává novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Pokud bude změna schválena, bude platit od 1. ledna 2013 DPH ve výši 21%. Pokud by ke schválení novely nedošlo, bude od ledna platit sjednocení daně na 17,5% dle již platného zákona č. 370/2011.

Aktualizováno 27.12.2012 - článek o tom jak to s DPH dopadlo u našich největších operátorů naleznete v článku Ceny volání a internetu v roce 2013

Samozřejmě i telekomunikační služby podléhají zdanění sazbou DPH. Zajímali jsme se o to, jak na tuto změnu daně budou reagovat poskytovatelé hlasových a internetových služeb. Co nás tedy od ledna na vyúčtování za mobilní telefon, pevnou linku nebo internet vlastně čeká?

Telefónica O2 již na svých stránkách zveřejnila prohlášení o tom, že změna DPH může ovlivnit změnu některých cen. Informuje zákazníky o tom, že pokud u služby, kterou využívají, dojde ke změně ceny bez DPH, mohou až do data této změny službu zrušit bez jakékoliv sankce nebo poplatku. Detailně změny cen uveřejní na svých stránkách po 1.12.2012. Máte tedy celý měsíc ověřit si novou cenu u vaší služby a případně ji zrušit, pokud se změnou ceny nebudete souhlasit.

Zákazníků, kteří u O2 využívají předplacených karet, se bude změna DPH také týkat. A jak? V případě změny DPH jim bude stávající kredit k 1.1.2013 navýšen o nárůst DPH. Nové nebo nevyužité dobíjecí kupony a jejich nominální hodnoty, budou plně zachovány. Při dobití kreditu jde totiž vždy o částku s DPH.

Vodafone zveřejnil na svém webu informace o tom, že plánuje zveřejnit případné změny ihned po té, co bude rozhodnuto o změně DPH, případně pokud ke změně nedojde. Jaké změny plánuje nebo neplánuje, můžeme zatím pouze odhadovat. Bližší prohlášení ke svým cenám totiž neuvedli.

AKTUALIZOVÁNO - Vodafone na svém webu uvádí ceník v případě 17,5% DPH i 21% DPH viz. www.vodafone.cz/dph

T-Mobile v tuto chvíli vyčkává a ke změně DPH a dopadu na ceny zatím žádné informace nezveřejnil. Podle našich informací však nehodlá stávající ceny udržovat a navýšení DPH chce promítnout do cen pro koncového zákazníka. Podrobnosti se dozvíme až v prosinci.

Takže stále vlastně nevíme, co budeme od ledna platit. S největší pravděpodobností se cena upraví o změnu DPH. O2 ve svém prohlášení informovala o tom, že pro zachování transparentnosti a přehlednosti se mohou některé ceny bez DPH změnit. Proč? Asi si chtějí zachovat dobré reklamní ceny pro marketingové prezentace. Uznejte, že lépe vypadá cena internetu na baťovský způsob vyjádřená částkou 499 Kč než 503,20 Kč. Nebo v případě sazby 17,5% 488,60 Kč.

Pokud ale sledujete dění v naší vládě, asi jako my předpokládáte, že bude rozhodnuto na poslední chvíli. Vzhledem k tomu, že existuje i varianta pro případ že rozhodnuto nebude, může se jednání skutečně protáhnout. Nechme se tedy překvapit, jak bude lednový účet vypadat.

Jelikož budou od nového roku změněny ceny služeb, můžete i v případě závazku dát vašemu operátorovi sbohem a využít levnější a třeba i lepší služby. S tímto vám můžeme pomoci, když nám vyplníte, jaké služby využíváte. NEchte si od nás zdarma udělat optimalizaci nákladů.

19. 11. 2012

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek