Úvod > Články > Blíží se konec sociálních sítí?

Blíží se konec sociálních sítí?

S příchodem internetu přišla zanedlouho i vlna sociálních sítí a popularita s nimi spojená. Lidé na nich začali trávit velkou část svého volného času. Nedávno však provedená studie naznačila, že lidé tráví na sociálních sítích stále méně času.

Blíží se konec sociálních sítí?

Britská společnost SimilarWeb se zaměřila na chování uživatelů, kteří používají mobilní operační systém Android a sledovala u nich popularitu aplikací několika sociálních sítí. Průzkum proběhl v celkem devíti zemích světa. Sledovali se uživatelé v Austrálii, Brazílii, Francii, Německu, Indii, Jihoafrické republice, Španělsku, Velké Británii a Spojených státech amerických.

Průzkum si vzal pod drobnohled aplikace čtyř největších sociálních sítí Facebook, Twitter, Instagram a Snapchat a porovnával dobu strávenou na těchto sítích v období od ledna do března roku 2015 se stejným obdobím roku 2016.

Nejlépe dopadl Facebook

Až na drobné výjimky grafy ukazují, že lidé na aplikacích těchto čtyř sociálních sítí strávili o něco méně času než v předchozím období.

Nejlépe dopadla sociální síť Facebook, jelikož jako jediná zaznamenala nárůst průměrné strávené doby ve dvou zemích, a to konktrétně ve Španělsku a Německu. I když nárůst byl jen v řádech několika málo vteřin. V ostatních zemích průměrně strávená doba na této aplikaci klesla. Nejmarkantnější pokles byl zaznamenán v Austrálii, a to o více jak 7 minut. Ve zbylých sledovaných státech byl pak pokles v průměru o necelé 4 minuty oproti prvnímu čtvrtletí předchozího roku.

Podle provedeného průzkumu na aplikacích ostatních sociálních sítí ve všech devíti sledovaných zemí trávili uživatelé v prvním čtvrtletí tohoto roku v průměru o něco málo méně minut než za stejné období v roce 2015. V některých zemích byl rozdíl minimální, jako například v případě Snapchatu v Brazílii, kdy strávená doba poklesla z 11,23 minut na 11,1 minutu. Některé země však zaznamenaly propad o něco větší. A to především ve Francii v případě aplikace sociální sítě Twitter, kdy doba klesla z 19,80 minut v roce 2015 na 13,12 minut v roce 2016. Další větší zkrácení doby došlo v prvním čtvrtletí tohoto roku oproti loňskému roku v USA u aplikace sociální sítě Instagram a to z 29,38 minut na 19,93 minut.

Výsledky však nemusí znamenat, že lidé takto úplně přestali trávit volný čas. Mohli se jen odklonit k jiným sociálním sítím nebo si oblíbit úplně jiné aplikace. Nabídka je totiž v současné době obrovská.

Jak by dopadl průzkum u nás?

Jistě by bylo zajímavé provést podobný průzkum i v České republice a zjistit, jak si zde aplikace sociálních sítí vedou. Co myslíte, byl by znatelný pokles nebo naopak nárůst doby, kterou Češi takto na sociálních sítích tráví? A vy sami, dokázali byste odhadnout, kolik minut nebo dokonce hodin denně strávíte na sociální síti vy sami? Možná by bylo dobré, se nad tím zamyslet.

20. 1. 2017

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Hit Kickstarteru: Robotická sekačka, která vám na trávníku nakreslí libovolné obrazce

Čínská společnost představila novinku, která sklízí celosvětový úspěch. Je jí YUKA – robotická sekačka s 3D viděním...

16. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Britská královská rodina zveřejnila upravenou fotku Kate, vévodkyně prý experimentovala s editem

Kensingtonský palác ke Dni matek zveřejnil viditelně upravenou fotografii vévodkyně Kate s rodinou. Za nevydařený...

14. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Digitální Marilyn Monroe: Na americké konferenci si můžete popovídat s legendou

Na právě probíhající technologické konferenci v americkém Texasu se představí digitální verze Marilyn Monroe...

11. 3. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek